Markusovszky

2018.01.19. 20:50

Modern és komfortosabb lesz a sebészeti osztály

Az év végére befejezik a most megkezdett, csaknem félmilliárd forintos átépítést a Markusovszky kórház sebészeti tömbjének második emeletén.

Bakos Ágnes

A már bontás alatt álló második emeleten prof. dr. Nagy Lajos főigazgató, prof. dr. Márkus Béla és Máté Péter műszaki igazgató Fotó: Nagy Jácint

 

A már bontás alatt álló második emeleten prof. dr. Nagy Lajos főigazgató, prof. dr. Márkus Béla és Máté Péter műszaki igazgató Fotó: Nagy Jácint

Már kibontották az ajtókat, leszerelték a régi szanitereket a Markusovszky kórház sebészeti tömbjének második emeletén. 90 éves az épület, akkor modernnek számított, mostanra viszont jócskán eljárt felette az idő – mutatta be prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója az általános és plasztikai sebészeti osztályt. A szakmai fejlődés folyamatos, hiszen modern eljárásokkal műtenek. Például intra-operatív ultrahangot használnak, a minimál invazív módszerek irányába mutatnak az eljárások – sorolta a főigazgató. Most gyakorlatilag ehhez, a szakmai színvonalhoz igazítják az osztály felszereltségét, komfortját. Az osztály az épület második emeletének felét foglalja el, eddig 71 ágy volt itt, az átalakítással ez 41-re csökken, hiszen kevés volt a kiszolgálóhelyiség. Most viszont legfeljebb négyágyas lesz egy kórterem, mindegyikhez saját fürdőszoba tartozik majd. Lesz külön kötöző, nővérszoba, vizsgálók, vizesblokkok – sorolta prof. dr. Nagy Lajos. Két ápolási részleg lesz a második emeleten, és hogy ne csökkenjen az ágyszám, a korábban felújított földszintre is költöztetnek férőhelyeket. Az épülettömb jelenleg is akadálymentes, hiszen működik benne lift, azonban a korszerűsítés része, hogy vezetősávot és kétsoros kapaszkodót, a mozgásukban korlátozott látogatóknak külön mellékhelyiséget alakítanak ki, és három kórterem is akadálymentes lesz. – Erre az évszázadra szól a felújítás – fogalmazta meg a főigazgató. Elmondta, hogy másfél éve kezdődött a tervezés és az év végére befejeződik az építkezés. A korszerűsítést teljes egészében önerőből finanszírozza a Markusovszky kórház, 456 millió forintba kerül. A fejlesztés nemcsak Szombathely, hanem egész Vas megye számára fontos – hangsúlyozta az építkezés megkezdése alkalmából tartott tájékoztatón dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Hozzátette, hogy mentőorvosmúltja okán mindig büszke és meghatott, amikor egészségügyi intézményben jár, különösen, ha egy újabb fejlesztés bejelentéséről van szó. Felidézte, hogy amikor a ’80-as években ide jött dolgozni, akkor felüdülés volt a szombathelyi kórház színvonala a fővárosiak után. Azt nem tudja, hogy most mekkora lehet a különbség, de nagyot kellett fejlődnie a budapesti intézményeknek, hogy beérjék Szombathelyt. Egyre javulnak a körülmények a szombathelyi kórházban – ezt hangsúlyozta dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is. Úgy fogalmazott, hogy az országban egyedülálló módon a Markusovszky kórház nemcsak talpon marad, hanem egy fejlődő intézmény, amelyet eddig is minden erejével támogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában