KÖRKÉP 

2018.01.07. 11:30

Négy szakasszal szerepel Vas megye a tervek között

A közúthálózat bővítése a következő években összesen mintegy 2500 milliárd forintos ráfordítással kap új lendületet, a tervek mintegy 70 százaléka már legalább a szerződéskötésig eljutott. Vas megye négy szakasszal érintett.

Bakos Ágnes

2010 óta mintegy 670 kilométernyi új útszakasz épült meg – az egész országot nézve. Egy vasi szakasz, az M86-os megyéhez tartozó része is ide tartozik, mutatja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. térképe.

A 2022-ig tartó időszakban mintegy 900 kilométernyi négysávos útszakasz kivitelezése, kisebb részben előkészítése történik meg – itt is szerepel Vas megye, kivitelezés és tervezés előtt álló fő-utakkal. A 87-es főút Szombathely és Kőszeg közötti szakaszát, valamint a Szombathely és Egyházasrádóc közötti 86-os főutat narancssárgával jelölik a tervek, vagyis előkészítés alatt áll Vas megye ezen észak-déli tengelyének teljes megújítása.

Még közelebbi a 8-as főút felújítása, sőt átépítése. Körmend és Rábafüzes, vagyis az osztrák határ között lesz új a főút. Az egész országot nézve a gyorsforgalmi hálózat teljes hossza öt éven belül 2100 kilométer fölé nő – ezt tervezi a közútkezelő és a NIF Zrt.

A tervek nemcsak a közúthálózat bővítéséről szólnak, hanem a meglévő utak állapotának javításáról is. Ez a program 100 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik: a tavasszal meginduló munkálatok során újabb csaknem 900 kilométer helyreállítását tervezik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. is folyamatosan dolgozik az utak állapotának javításán: 2015-ben mintegy 185 ezer tonnányi aszfaltot használtak fel utak burkolatának karbantartására, addig 2017-ben már 222 ezer tonna állt rendelkezésükre, ezt kátyúzásra és nagy felületű javításokra használták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában