Hősképző a mentőállomáson

2018.01.29. 20:04

Nem az újraélesztés technikája nehéz, hanem meghozni a döntést

Először hirdetett hősképzőt az Országos Mentőszolgálat a megyeszékhelyeken január utolsó hétfőjén az újra-élesztés oktatására.

Merklin Tímea

Nemcsak technikát tanítanak, hanem megmutatják azt a mentésirányítással létesíthető közvetlen kapcsolatteremtést, amely támogatja a döntést, hogy valaki képesnek érezze magát a segítségnyújtásra. A szombathelyi mentőállomáson jártunk, ahol Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondta: a keringésmegállás túlélése mindössze 5-10 százalék Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy 100 összeesett emberből 5-10 hagyja el a kórházat élve. Ezen az arányon a laikus szemtanú által megkezdett újraélesztés és a defibrillátor használata javíthat elsősorban, hiszen bármilyen jók is a mentők kiérkezési mutatói, nem lehet elérni, hogy minden esetben az újraélesztés szempontjából kritikus 4-5 percen belül kiérkezzenek. Ez még akkor sem lenne tartható, ha egy Szombathely méretű városban akár 10 mentőállomás lenne, ami nyilvánvalóan lehetetlen.

Észak-Európa országaiban 60 százalékos a szemtanúk által megkezdett reanimációk aránya – miután bevezették az iskolai képzésbe a tanítását –, Magyarországon 25-30 százalék lehet, öt éve pedig még csak 15 volt. Az Országos Mentőszolgálat számára régóta fontos az újraélesztés tanítása.

A megyeszékhelyeken, így Szombathelyen is, minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között lehet majd tanulni babákon a manuális mellkaskompressziót és a defibrillátor használatát, amelyből eddig 25 darabot helyeztek el a város forgalmas, mozgalmas pontjain (például a vasútállomáson vagy a sportházban) és további tízet helyeznek ki a közeljövőben. Az első alkalommal a Szív City alkalmazást is bemutatták a mentőállomáson: mindenki, aki eddig regisztrált, és 500 méteres körzeten belül tartózkodott, a mobiltelefonjára kapott egy riasztást, amely a mentőállomásra navigálta. Kapott egy linket is, amelyen vállalhatta a helyszínre indulást, egy útvonalat a helyszínre, és bekapcsolhatta azt a 100-120/perces mellkaskompressziós ütemet, amit a beteg feje mellé helyezett, kihangosított telefon segítségével lehet tartani. Ottjártunkkor a Pécsi Tudomány-egyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjának hallgatói gyakoroltak.

Bárdosi Vanesszának még nincs tapasztalata igazi újraélesztésben, de szeretné megtanulni a segítés módját, mert tudja, hogy ezzel életet menthet. Hozzáfűzte: fontos, hogy a beteget újra életbe hozzam, vagy megpróbáljam fenntartani a keringést. Ha valaki időben érzékeli a bajt, és tényleg segít, a mentőknek is segít, amíg kiérnek.

Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondta, hogy már civilben is volt alkalma az újraélesztésre: egy idős ember keringése megszűnt, és ő negyed órán át fenn tudta tartani, így a mentő élve tudta kórházba vinni.

– Minden percére emlékszem: felemelő, megható érzés volt, kívánom mindenkinek, ha az élet úgy hozza, hogy segítenie kell, legyen benne része.

Megtudtuk: a laikus, aki keringésleállással találkozik, a mentésirányítóktól telefonon bátorítást, útmutatást kap.

– Az emberek számára az újraélesztés nem technikailag nehéz, hanem a döntés. Ki kell lépni a csoportból, hőssé kell válni. Sokan nem elég bátrak, nem mernek vállalkozni a segítségnyújtásra. A hősképzés lényege, hogy ha valaki éles helyzetbe kerül, meg tudja hozni a jó döntést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában