A terhesség védendő állapot

2018.01.15. 11:30

Próbaidő alatt lett várandós az alkalmazott, elküldték

Próbaidő alatt lett várandós egy kismama, a munkáltatója elküldte, miután kiderült a terhessége. Ügyében az Egyenlő Bánásmód Hatóság járt el.

VN

A próbaidő alatt azonnali hatállyal megszüntethető a munkaviszony, de ez nem sértheti az egyenlő bánásmód elvét Fotó:Burst.shopify

Díjmentes tanácsadást és panaszfelvételt ígér a hozzájuk fordulóknak az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), a jogsértések kivizsgálására és megszüntetésére vállalkoznak diszkriminációs ügyekben. Sorozatunkban tanulságos eseteket, sokakat érintő, már lezárult ügyeket mutatunk be dr. Jójárt Ágnes Szilvia, az EBH Vas megyei referense közreműködésével.

Az alábbi esetben a hatóság eljárását az elbocsátott munkavállaló kérte, aki úgy vélte, azért szüntették meg munkaviszonyát a próbaidő alatt azonnali hatállyal, mert kiderült, hogy gyermeket vár. A nő munkaviszonya 2015. április 1. napjától állt fenn, shop-eladóként dolgozott egy benzinkúton. 2015. április 24-én, miután a terhességi gyorsteszt kimutatta, telefonon beszélt valakivel a várandósságáról. A telefonbeszélgetést hallotta az egyik munkatárs. A munkatárs a kérelmező szerint elmondta a hallottakat a töltőállomás üzletvezetőjének, aki továbbadta az információt a munkáltatói jogkör gyakorlójának. A kérelmező – miután megtudta, hogy a munkáltató előtt ismertté vált a terhessége -, beszélt az üzletvezetővel (május 6-án), aki megnyugtatta, hogy nem lesz probléma a foglalkoztatásával. Ugyanezen a napon a munkáltató már azt közölte a nővel, hogy pénzügyi okok miatt nem biztos, hogy munkaviszonyát fenn tudják tartani, sőt javasolta neki, hogy keressen olyan munkahelyet, ahonnan elmehet szülni. A kérelmezőt mindez felzaklatta, rosszul lett, ezért kórházba, majd másnaptól – mivel ikerterhességéből az egyik magzatot elveszítette – táppénzre ment. Öt nappal később a munkáltatója közölte vele, hogy megszünteti a munkaviszonyát. Az erről szóló iratokat a kérelmező május 14-én megkapta. A bepanaszolt munkáltató az eljárásban úgy nyilatkozott: alkalmazottjának terhessége a döntését nem befolyásolta, annak más oka volt. Védekezését a hatóság nem fogadta el. A munkavállalók többsége azzal tisztában van, hogy ha a munkaszerződésben a munkáltató próbaidőt kötött ki, akkor a próbaidő alatt a munkáltató azonnali hatállyal, indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt, véli a referens. Egy kismama számára ez nagyon kockázatos, főleg veszélyeztetett terhesség esetén, amikor a terhesség korai szakaszában táppénzes állományba kerül. Ilyenkor ugyanis a munkáltató fizetni köteles a társadalombiztosítás költségeit a kismama után, ezért ilyenkor a munkáltatók gyakran élnek a próbaidő alatti megszüntetés lehetőségével. Ha a kismama elküldésének oka az ő várandóssága, sérül az egyenlő bánásmód elve, és a munkaviszony megszüntetése jogellenes lehet. Ha a kismama emiatt az EBH-hoz fordul, hatósági eljárást, avagy bírósági eljárást indít, akkor hiába nincs a törvény alapján indokolási kötelezettsége a munkáltatónak, a diszkriminációs eljárásban bizonyítania kell, hogy az elbocsátás oka nem a terhesség, hanem valamilyen egészen más ok volt. Például, hogy a kismama nem végezte a munkáját megfelelően, többször elkésett stb. A hatóság – mérlegelve az összes körülményt – a legtöbbször megállapítja a jogsértést, amennyiben a terhesség bejelentése és a próbaidő alatti megszüntetés között rövid idő telik el, és a munkáltató nem tudja igazolni, hogy más oka volt a megszüntetésnek.

Ha valaki úgy érzi, hogy vele szemben sérült az egyenlő bánásmód követelménye, Vas megyében is kérhet díjmentesen tanácsot. A EBH-referens ügyfélfogadási helyszínei és időpontjai megtalálhatók a www.egyenlobanasmod.hu oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában