III. Béla suli

2018.01.06. 08:00

Szemléletet alakít a napelemes rendszer Gotthárdon

A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum hat épületének fotovoltaikus rendszerét adták át pénteken az SZMSZC III. Béla Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában.

Tersztyánszky Krisztina

Huszár Gábor polgármester, V. Németh Zsolt államtitkár és Szentgyörgyvári Róbert főigazgató vágta át a szalagot a beruházáson. Ezen a tetőn 40 kW teljesítményű napelemet helyeztek el Fotó: Szendi Péter

 

Huszár Gábor polgármester, V. Németh Zsolt államtitkár és Szentgyörgyvári Róbert főigazgató vágta át a szalagot a beruházáson. Ezen a tetőn 40 kW teljesítményű napelemet helyeztek el Fotó: Szendi Péter

Szentgyörgyvári Róbert főigazgató avatóbeszédében hangsúlyozta:

A fejlesztések során üzembe állított több mint ezer napelem éves szinten 8-10 millió forintos megtakarítást fog eredményezni, amelyet az intézmények más célra fordíthatnak.

Egyúttal arra kérte a kollégákat: ismertessék meg növendékeikkel a rendszereket, és hívják fel figyelmüket a környezettudatos gondolkodás fontosságára.

Szavaihoz Huszár Gábor polgármester is csatlakozott, mondván: a fejlesztésnek fontos hozadéka az intézmény-üzemeltetés „ökológiai lábnyomának” minimalizálása, de éppoly fontos az is, hogy az itt tanuló gyerekek környezettudatos szemléletet kapjanak. Kiemelte: a napelemes fejlesztés tökéletesen beleillik a Zöld Szentgotthárd prog-ramba, melynek keretében 2010 óta folyamatosan apró lépéseket tesz a város az energiaracionalizálás területén.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet: bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét, az elkövetkező években növekvő energiaigénnyel kell számolnunk. A háztartásokban, sőt még a gépjármű-forgalomban is szükség lesz villanyáramra, azért hát minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy az ötmilliárd éves Nap jótékony hatásait kihasználjuk.

A napelem egyenáramot termel, melyet inverter alakít váltóárammá, így kerül fel a hálózatra. Nagyon stílusos volt hát az intézmény Egyenáram/váltóáram nevű rockzenekarának záró száma: Korpics Ferenc igazgató szintetizátorjátékával zúztak el egy AC/DC-számot. Ez után a résztvevők felsétáltak az erkélyre, ahol Huszár Gábor, V. Németh Zsolt és Szentgyörgyvári Róbert átvágta a szalagot a beruházáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában