Horgászok

2018.01.12. 10:00

Többen horgásznak a vasi vizeken

Mint az a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által kiadott beszámolóból kiderül, a szövetség ismét mozgalmas, de roppant eredményes évet tudhat maga mögött.

Tóth Gábor

Balázs Roland január 1-jén fogott óriási csukát az Abért-tavon – a halat visszaengedték a vízbe Fotó: vasivizeken.hu

Egyre többen szavaznak bizalmat a szövetség horgászvizeinek és váltanak tagságot, területi jegyet a tagszervezetekben – olvasható a Puskás Norbert ügyvezető által jegyzett éves összesítésben. – A 2017-ben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetség 27 egyesületébe 8547 tag lépett be, ez a létszám 568-cal haladta meg a 2016-os, 7979-es rekordot. Az elmúlt öt évben sikerült majdnem megduplázni a regisztrált horgászok számát a megyében, melynek következményeként folyamatosan nőtt a halasítás is. Pontyból a tervezett 28600 kg helyett 42222 kg, míg vegyes keszegből 5400 kg helyett 18220 kg került a vasi vizekbe. A szövetség munkatársai a fogható méretű halak mellett 377000 darab őshonos előnevelt, 4-5 cm-es halat (sebes pisztráng, csuka, süllő, harcsa, keszeg) helyeztek ki a horgászvizekbe. Késő ősszel sikerült még 15000 darab egynyaras, 10-15 cm közötti süllőt is telepíteni a vasi horgászvizekbe. December közepén a magyarszecsődi kavicsbányatóba 72 darab extra méretű (7-12,5 kg egyedsúlyú) ponty érkezett.

Kiszolgálva a horgász versenysport résztvevőit tíz saját szervezésű versenyt rendezett a szervezet a megyében, és nyolcadszor bonyolította le a Vasi Vizek legjobb sporthorgásza elnevezésű sorozatot – 150 horgász részvételével. Az ifjúsági programok (iskolai vetélkedő, horgásztábor) mellett a horgászat és a halfogyasztás népszerűsítése érdekében negyedszer rendezték meg Vaskeresztesen az ismét sikeres Pinka-völgyi Halas Napot.

Balázs Roland január 1-jén fogott óriási csukát az Abért-tavon – a halat visszaengedték a vízbe Fotó: vasivizeken.hu

A Magyar Országos Horgász Szövetség és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és halgazdálkodó tagszervezetei részére 5 773 894 Ft értékben egyenruhákat és halőrzési eszközöket biztosított a rendészeti vizsgát tett halászati őrök részére. Megkezdődtek a munkálatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert csaknem 110 millió forint támogatással megvalósuló Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken elnevezésű projektben. Az országosan egyedülálló programban a szövetség vaskeresztesi horgászturisztikai központjának környékén kívül még a szervezet kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület (a magyarszecsődi tó, a gencsapáti kavicsbányató, a vaskeresztesi Pinka-holtág, a gersekaráti Sárvíz-tó, a püspökmolnári Kavicsbányató, a csepregi Téglagyáritó, a pinkamindszenti Bánya-tó, a mersevátitó) környezete újul meg a következő tavaszra. Összességében 250-nél is több kültéri elemet helyeznek ki, a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természetközeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul, valamint elkészül hét mozgáskorlátozott horgászhely. A szövestég honlapja is megújult januártól.

A következő szezonra készülve fontos tudnivaló, hogy továbbra is megmaradtak a szövetség megyei éves általános területi jegyei mellett a négy éve bevezetett és egyre kedveltebb horgászjegyféleségek. Az új vasi területi engedélyek ára átlagosan 10 %-kal emelkedik. Az új éves területi jegyeknél a nemeshalból megtartható éves fogási kvóta öt darabbal nő. A 2017. évi állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2018. január 31-éig érvényesek. A 2018. évi horgászjegy már minden tagszervezetnél megvásárolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában