Közép-Európa legnagyobb mozaikmaradványa

2018.01.26. 11:30

Új védőépületet kap a romkert mozaikja

Eredeti méretében óriási molinókon mutatták be a Városházán a romkert mozaikjának lenyomatát. A római korból ránk maradt lelet Közép-Európa legnagyobb összefüggő mozaikmaradványa, amelyet a következő hetekben próbafelvételnek vetnek alá a szakemberek.

SZMK

Csapláros Andrea és dr. Puskás Tivadar a bemutatón. Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

Több mint 3 ezer fotót kellett készíteni, 30 centiméterenként fényképezték le a leletet egy fémrendszer segítségével. Ez azért fontos, mert majd a mozaik felvételénél minden mozzanatot dokumentálni kell.

- tájékoztatott Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

Csapláros Andrea és dr. Puskás Tivadar a bemutatón. Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

A következő jelentős lépés a mozaik próbafelvétele lesz. Azt várhatóan két hét múlva végzik el a restaurátorok. A munkálatok befejezését követően a Savaria Múzeum Pásztor utcai raktárába kerül a lelet, ahol konzerválják a szemeket, majd tárolják mindaddig, míg el nem készül a mozaik új védőépülete.

Azt mondtuk, hogy Szombathelynek ez a legnagyobb régészeti értéke, ennélfogva ugyanazon a helyen legyen bemutatva, ahol volt. Ez természetesen azt jelenti, hogy egy új védő-épületet kell a mozaik fölé emelni és a Modern Városok Programból, valamint a Területi Operatív Programban sikerül is ezt megépítenünk.

- mondta el dr. Puskás Tivadar polgármester.

A Romkert mozaik rekonstrukciós munkálatainak első szakasza szeptember végéig tart, az ásatások és régészeti feltárások után kezdődhet az új védőépület építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában