Fábián Tamás

2018.01.24. 13:00

A vulkánnál lelőtt vasvári kutató emléktáblát kapott

A hat éve lelőtt, vasvári Fábián Tamás neve is szerepel az emléktáblán, amelyet egykori útitársai, barátai, az etiópiai Erta Ale vulkántól nemrégiben hazatért kutatók helyeztek el ott, ahol az expedíciót 2012-ben terrortámadás érte.

Merklin Tímea

Az afrikai vulkán peremén az emléktábla alá tették a 2012-ben elhunyt két magyar kutató portréját is, a bal oldali a vasvári Fábián Tamás képe. Fotó: SZTEinfo.hu – Szilassi Péter

 

Fotó: Szendi Péter

Két magyar halt meg akkor a merényletben: Fábián Tamás geográfus és dr. Szabad Gábor orvos, akik a szegedi egyetem kutatócsoportjának tagjai voltak, alvóhelyükön érte őket a fegyveres támadás. Az expedíció veszélyekkel dacolva közelítette meg a vulkánt, ilyen nincs máshol a világon. A kőzetek szerelmesei látni akarják, lefotózni, információkat gyűjteni és felhasználni. A képen a vasvári Fábián Tamás Ásványmúzeum egy szép darabját mutatják a könyvtárosok: Tüskésné Kálmán Ida és Nagy Nikolett.

A különleges geográfiai érdekességű Erta Ale vulkánt azóta is számos világjáró turista, tudományos kutató látogatja meg, működés közben is megfigyelhető. A Szegedi Tudományegyetem hírei között szerepel, hogy az idei négyfős emlékexpedíció felkereste a 2012-es tragikus végű tanulmányút fontosabb állomásait. Túráztak 4300 méter magasságban, de 120 méterrel a tengerszint alatt lévő mélyföldön is, megfigyelték a kelet-afrikai utóvulkáni működéseket. Jártak az Erta Alénál, amely most erős aktivitást mutat. A csoportnak két olyan tagja volt, aki részt vett a 2012-es túra első szakaszán. A kutatók most a kráter peremén, a terrortámadás helyszínén helyezték el az angol nyelvű emléktáblát (és alá két fotót az elhunytakról), amelynek magyar fordítása:

„In memoriam Fábián Tamás geográfus és dr. Szabad Gábor orvos. Két lelkes magyar világjáró emlékére, akik 2012. január 17-én vesztették életüket. Magyarország kormányának támogatásával elhelyezték barátaik. 2018. január.”

Fábián Tamásnak időközben a szülei is meghaltak Vasváron, felesége, testvére, gyermekei nincsenek. Ásványgyűjteményének egy részéből, a világ legkülönbözőbb pontjain gyűjtött kőzeteiből a vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban állandó kiállítást rendeztek be 2012-ben, a hagyaték gondozását Gyöngyösi Zsuzsa igazgató vállalta, miután a geográfus évente beszámolt itt az utazásairól. A világutazó a legutolsó vasvári előadását így kezdte: „Bárhol járok a világban, nekem a szülővárosom a legszebb hely!” Meg fogja hívni Gruber Lászlót és Szilassi Pétert ősszel Vasvárra előadást tartani az idei expedícióról, ők ketten ott voltak Fábián Tamással a vulkánnál 2012-ben a túra első szakaszán, csak elfogyott a pénzük, ezért előbb hazajöttek.

Az afrikai vulkán peremén az emléktábla alá tették a 2012-ben elhunyt két magyar kutató portréját is, a bal oldali a vasvári Fábián Tamás képe. Fotó: SZTEinfo.hu – Szilassi Péter

Fábián Tamás a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke tudományos munkatársa volt, kiváló tanár, szenvedélyes gyűjtő. A vasvári Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás látogatói a tragikusan elhunyt kutató gyűjteményének ötszáz darabja mellett megismerhetik az általa bejárt országok helyi nevezetességeit megörökítő képeslapgyűjteményét, távoli vidékek emlékeit bemutató népművészeti tárgyait, könyvgyűjteményét, diafelvételeit is.

Fábián Tamás holttestét hazahozták, 2012. február 11-én temették el Vasváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában