Házasság hete

2018.02.15. 07:00

A jó házasság egészségessé tesz, titka a türelem és a szeretet

Már tizenegyedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Február 18-áig tart.

Kovács Ágnes

A házasság kezdetén és ma Fotó: Nagy Jácint

 

Nagy Béla és Csitkovics Éva megőrizték esküvői meghívójukat és fotóikat Fotó: Nagy Jácint

Szombathelyen programokkal vár

A megyeszékhelyen is számos program, rendezvény várja ezen a héten az érdeklődőket. B. Markovits Eszter önkéntes munkában a rendezvénysorozat egyik szervezője. Öt-hat házaspár dolgozik munkacsoportként, és a szabadidejüket áldozzák negyedik éve erre. Közös imával kezdődtek a programok, de a hét folyamán lesz mozifilmvetítés beszélgetéssel, előadások, zárásként pedig egy misére várják az érdeklődőket a székesegyházba. Szerveztek házas-társas játékot is. Ez különböző feladatok és próbatételek elé állította a párokat. Minden évben valami új program várja a résztvevőket: idén romantikus vacsora a sláger, de erre már minden hely elkelt, nagy az érdeklődés.

Eszter tizenhat éve él házasságban. Úgy véli, jó ez a kezdeményezés, fontosnak tartja, hogy népszerűsítsék a házasságot, még akkor is, ha a világ nem ebbe az irányba halad. Akik házasságban élnek, hadd legyenek erre büszkék, mondja Eszter.

A házasság kezdetén és ma Fotó: Nagy Jácint

Szerelem volt első látásra

Csitkovics Éva és Nagy Béla Sárváron élnek, 1968 október 19-én kötöttek házasságot. Egy kis, falusi lakodalomban ismerkedtek meg Pecölben. Béla bácsi azt mondja, nem kellett sokáig udvarolnia, szerelem volt az bizony annak idején első látásra. Szerinte a jó és hosszan tartó házasság titka a türelem, tolerancia, az egymás hibájának az elviselése. És persze tudni kell néha megbocsátani is, mert az egész élet valójában egy nagy harc. A házassági évfordulójukat mindig megünneplik. A fiúk elviszi őket ünnepi vacsorára. Ötven éve házasok, idén lesz az aranylakodalom. Amikor a gyermekük megszületett, óriási volt az öröm, a kisfiú érkezése megerősítette a kapcsolatukat. Az unoka érkezése pedig maga volt a csoda. Azt mondják, a házasságnál csodálatosabb dolog nincsen a világon. Szeretni kell egymást, megbecsülni, és küzdeni a másikért, a családért. Hiszen könnyebb ketten, mint egyedül. Mivel mindenkinek vannak kisebb-nagyobb hibái, azt bizony el kell viselni. Viták, veszekedések, összezörrenések voltak közöttük, de főleg fiatalabb korban, amíg egymáshoz nem csiszolódtak.

A pszichológus véleménye

Dr. Lazáry Györgyné klinikai szakpszichológust a házasság jelentőségéről és válságairól kérdeztük. A szakember Kopp Máriát idézte, aki készített egy vizsgálatot, melynek eredménye szerint a tartós házasságban élő férfiak életkora hosszabb, mint azoké, akik nem élnek házasságban. A házasság biztonság is két embernek. A másikhoz való tartozás, az a tudat, hogy gondoskodnak rólam, jó érzés, egészségessé tesz. Sajnos ma minden második házasság válással végződik Magyarországon. Mivel fogyasztói társadalomban élünk, ez az emberi kapcsolatokra is rányomja a bélyegét. „Kapd meg, dobd el, végy másikat” – ez a stílus. Dr. Lazáry Görgyné úgy tapasztalja, hogy nem mindenki válik örömmel. Sokan helyre akarják hozni a házasságukat, de kevesen fordulnak szakemberhez. Ez a gondolkodásmód nem épült még be a kultúránkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában