Szombathely

2018.02.15. 20:30

Ki ismeri fel jobban a bicikli alkatrészeit? – Technikaverseny a megyeházán

Hosszú idő óta először rendeznek ebben a tanévben tanulmányi versenyt technika, életvitel és gyakorlat tantárgyakból. A verseny Vas megyei fordulóját tegnap tartották a megyeházán.

Tersztyánszky Krisztina

 

A közlekedés fejlődése és szabályai – így lehetne összefoglalni annak a kérdőívnek a tematikáját, amit a megye tizenegy általános iskolájának hatvan növendéke töltött ki tegnap a díszterem patinás falai között. A helyszín és a verseny utáni vendéglátás a megyei közgyűlés elnökének ajándéka volt a versenyzők számára.

- Az 5-6. és 7-8. osztályosok kategóriájában is az iskolai válogató három-három legjobbja jutott be a megyei versenybe – tájékoztatott Lakner Judit, a táplánszentkereszti diákok felkészítő tanára. Hozzátette: ők az összes felsős tanulóval megíratták a feladatlapot. A kérdéssort Nemes József, az ELTE SEK technika tanszékének oktatója és Sinkovits Ágnes szakfelügyelő állította össze. A kisebbeknek egyebek közt a közúti táblák, a kerékpáralkatrészek ismeretéről kellett számot adniuk, az idősebbeknek már az Otto-motor szerkezetével is tisztában kellett lenniük.

A megoldásra ötven percet kaptak a tanulók.

Hatvan általános iskolás töltött ki feladatlapot Fotó: Nagy Jácint

- Nem voltak nehezek a feladatok, csak a motor működése okozott egy kis fejtörést – számolt be Molnár Noel és Vámos Bence a Reguly iskolából. A káldi kislányok, Dénes Réka, Bacsa Kinga és Németh Renáta az autóbusz műszaki rajzának olvasását tartották egy kicsit erőn felüli feladatnak.

A tanulmányi versenyt az Oktatási Hivatal az idén még csak az ország kilenc megyéjében hirdette meg. A dunántúli döntő áprilisban lesz, Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában