szállás, pénz és lelki segítség

2018.03.27. 11:30

Áldozatokat segítő központ nyílt Szombathelyen

Áldozatokat segítő központ nyílt hétfőn. A lelki segítségnyújtás mellett akár pénzügyi segítséget és átmeneti szállást is adnak.

Budai Dávid

Az ünnepélyes megnyitón Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő is részt vett Fotó: Hornyák Emőke

Első

Megnyílt a Dunántúl első Áldozatsegítő Központja Szombathelyen, a Thököly Imre utca 14. szám alatt. A központ létrehozásakor egyebek között azért esett a vasi megyeszékhelyre a választás, mert a városban komoly hagyományai vannak a segítésnek – mondta dr. Vízkelety Mariann igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár a hétfői átadáson. Elhangzott: az áldozatsegítés a kormány számára prioritás, és az Igazságügyi Minisztérium is elismeri az áldozatok érdekeinek széles körű érvényesítését és képviseletének fontosságát, ezért 2017-et az áldozatsegítés évének nyilvánította. Az első Áldozatsegítő Központ 2017 júniusában nyílt meg Budapesten. Az államtitkár kiemelte: a fővárosi központ eddig mintegy 240 esetben segített. Az ügyfelek 47 százaléka vagyon elleni erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatban, 37 százaléka pedig élet, testi épség vagy egészség elleni bűncselekménnyel összefüggésben fordult a központhoz, amelynek ügyfélköre negyven százalékban nem fővárosi volt, ami bizonyítja, a vidéki városokban is szükség van hasonló központokra.

Országos hálózat

A hosszú távú cél az országos hálózat szervezése, vagyis, hogy minden megyeszékhelyen létesítsenek hasonló központokat.

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: annak ellenére, hogy egy, a közelmúltban publikált felmérés szerint Szombathelyen a legboldogabbak az emberek az országban, és hogy 2010 óta a felére esett vissza a bűnözés a városban, szükség van ilyen központokra, hiszen azt, aki mégis áldozatul esik valamilyen bűncselekménynek, nem lehet megvigasztalni a statisztikával. Neki azonnali, hatékony és teljes körű segítségre van szüksége. Ezt a feladatot a jövőben ez a ház látja majd el, ahol nyugalomra és békére lelhetnek az áldozatok.

Az ünnepélyes megnyitón Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő is részt vett Fotó: Hornyák Emőke

A képviselő kiemelte: a kevesebb bűnelkövetés oka, hogy javultak a felderítési mutatók, és így a bűnözők tudják, nem szabadulhatnak a felelősségre vonás alól. Ehhez az elmúlt években bevezetett szigorítások is hozzájárultak. A szigorúbb ítéletek, a tényleges életfogytiglani büntetés bevezetése és a három csapás törvény mind-mind segíti az áldozattá válás megelőzését.

Segítség

Dr. Puskás Tivadar polgármester rámutatott: nemcsak a sértettek szorulnak egy-egy bűncselekmény után segítségre,

hanem néha azok is, akik szemtanúk voltak, mivel a későbbi életükben vissza-visszatérnek a rossz emlékek. Ez egy olyan hely, ahol segítenek az embereknek feldolgozni a történteket – fogalmazott.

– Magyarországon a rendszerváltás után került először fókuszba az áldozatsegítés, 2006-ban pedig megalkották az állami segítségnyújtás rendszerét, a mostani központ kialakítása újabb mérföldkő az áldozatsegítésben – mondta dr. Vida Krisztina, a gyámügyi és igazságügyi osztály vezetője. Az áldozatsegítő központ szolgáltatásai – rászorultságra való tekintet nélkül – mindenki számára elérhetők. Nem csak egy bűncselekmény sértettjei, de azok hozzátartozói is, és mindenki, aki bűnelkövetés miatt hátrányt szenvedett, élhet a segítséggel. Ha valaki áldozattá válik, olyan hatósági és más eljárásokkal kénytelen szembesülni, amelyeket nem ismer, vagy kevésbé gyakorlott bennük, legyen szó feljelentés megtételéről vagy az okiratok pótlásáról. Az áldozatsegítő központokban személyre szabottan nyújtanak segítséget, hiszen nemcsak minden ügy, de minden ember is más, másképpen dolgozzák fel a történteket. Az áldozatok a kezdeti tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése után dühöt, haragot éreznek az elkövetővel kapcsolatban, amelynek levezetésére sokszor nincs módjuk. A most nyíló központban ebben is segítenek a szakemberek, akik nem feltétlenül pszichológusok. A lelki támaszon túl van egy úgynevezett patrónusszoba is a központban, ami az áldozatok és hozzátartozóik biztonságos átmeneti tartózkodását teszi lehetővé.

Segély

Mindezek mellett azonnali pénzügyi segélyt is lehet igényelni. Az anyagi segítség, az áldozati státuszigazolás vagy a kárenyhítés iránti kérelmet az ügyfél bármelyik áldozatsegítő szolgálatnál előterjesztheti, kérelmét pedig az a járási hivatal bírálja el, ahová először benyújtotta. Minden áldozattal előítélet nélkül, nyitottan és támogató módon bánnak, de különleges bánásmódban részesítik az időseket, a fogyatékkal élőket, a 18 év alatti fiatalokat, valamint azokat, akik súlyos bűncselekményen estek át. Amennyiben áldozattá vált, hívja az Áldozatsegítő Szolgálat éjjel-nappal ingyenesen hívható telefonszámát: 06/80-225-225.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában