folytatódhat

2018.03.27. 17:49

Kuvasszal erősítenek a viszáki polgárőrök – Mintaprogram indult

Kutyás szolgálattal erősítik munkájuk a polgárőrök szerte az országban, az elsők között a viszáki egyesület is. Kuvaszokat képeznek egy mintaprogram keretében. A kuvasz, mint magyar kutyafajta hungarikumként is kezelendő, és nem mellékes a génmegőrzés sem.

Bakos Ágnes 

Fotók: FM 

– A kuvasz érdekében fogott össze a Földművelésügyi Minisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége – fogalmazott V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelő államtitkár Dunakeszin a Polgárőr Szövetség kutyás szolgálatának, valamint a magyar kutyafajták népszerűsítésére létrejött mintaprogram nyitórendezvényén.

A kuvaszok érdekében fogtak össze Fotók: FM

Hangsúlyozta: a földművelésügyi tárca két ágon is kapcsolódik a programhoz, egyrészt a kiemelt állami feladatot jelentő genetikai erőforrások védelme, másrészt a hungarikumok kapcsán.

– A génmegőrzési stratégiának fontos része a magyar kutyafajták megőrzése, hiszen az utóbbi években ezek közül van, amelyiknél a törzskönyvezett kölyökkutyák száma már az ötödére esett vissza – emelte ki az államtitkár. Legfőbb cél az eredeti tulajdonságok átmentése, valamint egy magas genetikai értékű, kompromisszummentes állomány létrehozása. Ebben az állami intézmények mellett a tenyésztőszervezeteknek is nagy szerep jut.

A kuvasz hungarikum Fotók: FM

A Polgárőrök kutyás szolgálattal a bűnmegelőzésért program indításaként a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége öt fajtatiszta kuvaszkölyköt adott át a polgárőr egyesületek részére a Rendőrségi Oktatási Kiképző Központban, ahol hamarosan megkezdődik az állatok kiképzése – ennek költségeit a Földművelésügyi Minisztérium vállalta magára. Vas megyébe is kerül egy kuvasz: a Viszáki Polgárőr Egyesületnél teljesít majd szolgálatot, Simon Zsolt vette át ünnepélyesen Dunakeszin. És az sem mellékes, hogy a kutyás polgárőrségnek van már hagyománya Vas megyében: Biczó Péter, a Körmendi Polgárőr Szövetség elnöke a kedden tartott kuvaszátadón német juhász kutyájával tartott bemutatót.

A program a közeljövőben további példányokkal folytatódhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában