élelem

2018.03.21. 17:07

Megérkeztek a gólyák Vas megyébe is – Segítsen nekik, ha kell!

Vas megyébe is visszatértek a gólyák a téli időjárás ellenére.

Gulyás Regina Olimpia

Korán érkezett, hóban vadászhat Suri, a gólya Fotó: Szendi Péter

Körmendről például szerdán jelezte olvasónk a gólyapár érkezését.

Gólyapár érkezett Körmendre Fotó: Bedőcs Gyula/ Olvasói
Fotós: Bedőcs Gyula

A Madárkórház Alapítványtól dr. Déri János kereste fel szerkesztőségünket, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gólyáknak ilyenkor nem a hideg okozza a legnagyobb problémát.

Az utóbbi napok időjárása miatt a visszatérő gólyák nehezen találnak maguknak táplálékot a hó alatt, de pár napon belül felolvad a táj. Egerek, pockok már a hótakaró ellenére is mozognak. Ezen túl egy egészségesen visszatért gólya mintegy másfél-két heti tartalékkal rendelkezik, melyet jelentős legyengülés nélkül fel tud használni, míg fészkét elfoglalja, párja megérkezéséig őrzi. Hogy tartalékolt energiáival spóroljon, keveset mozog. Gyakran napokig egy helyen tartózkodik mozdulatlanul.

Természetesen előfordul egy-egy viharos széllökés következtében hogy valamely egyed megsérül, vagy átázik és áthül. Ezért tisztelettel kérjük a lakosságot, ha gólyát lát lakhelye környékén, első körben győződjön meg róla, hogy egészséges egyedről van e szó, vagy valóban segítségre szorul. Figyeljük meg, tud e repülni, épek e a végtagjai, áll e, vagy már fekszik! Amennyiben láthatóan sérült, vagy fekszik, fogjuk meg, és helyezzük meleg helyre, majd próbáljuk megetetni apróhallal, vagy csirkenyesedékkel! (...)

Segíteni természetesen lehet rajtuk (a nem sérült madarakon is- a szerk). A fészek környékén elhelyezett táplálék, mely lehet apróhal vagy nyers csirkehús egy lavor (figyelem, vödörből nehezen tudnak inni!) langyos víz kíséretében valóban segítség számukra. Hamar elfogadják a felajánlott segítséget, és meg is szokták. Így ha elkezdtük, ne hagyjuk abba, míg teljesen el nem olvadt a hó. Minden nap ugyan arra a helyre, ugyan abban az időpontban helyezzük el a táplálékot! NE adjunk feldolgozott, sült, füstölt, főtt húskészítményeket, sem pedig sertéshúst! Ezeket nem tudják megemészteni, végzetes következményekkel járhat számukra elfogyasztásuk! (dr. Déri János)

Vas megyében három helyen jelenthető be madársérülés:

Kovács Gábor, Sajtoskál: 94/388-125

Horváth Ildikó, Kőszeg: 30/520-24336

Chernel kert mentőhely, Kőszeg:e-mail: [email protected] telefonszám: +36-94-563-174, +36-30-760-2041

Ügyelet, országos illetékességű: (0-24h): 0630/535-64-84

Kiemelt kép: Szendi Péter/Vas Népe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában