Kulturális Örökség Európai Éve

2018.03.24. 07:00

Örökségünk és identitásunk – Négynapos nemzetközi konferencia kezdődött Kőszegen

A Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programsorozat része a tegnap kezdődött négynapos nemzetközi konferencia.

Tóth Kata

Básthy Béla, Bőczén Árpád és Miszlivetz Ferenc a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Több mint harminc országból mintegy kétszáz szakember vesz részt az Örökség és identitás című nemzetközi konferencián, amelyet március 23. és 26. között rendeznek az alpokaljai városban. A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével (FTI-iASK), valamint Kőszeg önkormányzatával közösen szervezte a négynapos találkozót. Az örökséginterpretáció szemléletét, egy Magyarországon még kevésbé ismert szakterületet szeretnének elterjeszteni, amely abban lehet a segítségünkre, hogy a közös kulturális örökséget megőrizhessük és a jövő nemzedékeinek átadhassuk, mondta Bőczén Árpád, a KÖME elnöke a konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón.

Básthy Béla, Bőczén Árpád és Miszlivetz Ferenc az örökség -konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

- Kőszegen a mindennapjainkat töltjük az élő örökségben. A város régi értékeire a mostani lakosságával és az idejövőkkel összefogva új, hasznosítási szempontú megközelítéssel nézünk – jegyezte meg Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere. Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK igazgatója hangsúlyozta: kultúránk naponta újraszülető, mindenki által újraértékelt komplex rendszer; identitásunk, nemzeti és regionális hovatartozásunk az együtt-teremtés folyamata. – Ma, amikor európai szinten is éles viták zajlanak a jövő útjairól, az európai kulturális örökségre való odafigyelés újabb támpontot adhat, amelynek mentén megfogalmazhatjuk, mi az, ami Európa népeit összeköti – mondta megnyitóbeszédében Navracsics Tibor, az EU oktatással, kultúrával, ifjúságpolitikával és sporttal foglalkozó biztosa. Mintegy nyolcvan előadás, prezentációk, workshopok és Kőszeg környéki túrák foglalkoznak majd az örökség és az identitás összefüggéseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában