a kisebbségért a parlamentben

2018.03.13. 11:30

A szlovénekért emel szót – Kissné Köles Erika számos eredményt elért az anyanyelvi oktatás terén

Négy éve nemzetiségi szószólójuk van a szlovéneknek a Parlamentben, Kissné Köles Erika személyében.

Tersztyánszky Krisztina

Kissné Köles Erika parlamenti felszólalás közben Fotó: VN-archív

A felsőszölnöki származású, Szentgotthárdon élő pedagógust arról kérdeztük: mit hozott az elmúlt négy év, és mandátumának meghosszabbítása esetén mit tart az elkövetkező évek legfontosabb feladatainak.

A parlament állandó bizottságában

A szószóló intézményének hátterében az áll, hogy Magyarország 2011-ben elfogadott Alaptörvénye, a nemzetiségek jogairól szóló-, valamint a választási eljárásról szóló törvény a tizenhárom őshonos nemzetiségi közösség számára kedvezményes mandátum megszerzésére ad lehetőséget. A nemzetiségi szószólók a parlament állandó bizottságában – a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságában – dolgoznak, állandó résztvevői a parlamenti munkának.

- Munkám és törekvésem legfőbb célja a magyarországi szlovén nemzetiség lehetőségeinek kitágítása – mondja el tevékenységéről. – Hogy a szlovén közösség, amely évszázadok óta a mai magyarországi szlovén Rába-vidék területén élt és mintegy nyolcvan százalékuk most is ott él és élnek a hagyományai, folyamatos fejlődés részese lehessen, megőrizve hagyományos szlovén értékeit, büszkén megvallva kettős identitását. Szószólóként e nemzetiségi közösség minél szélesebb körű megismertetésére törekedtem és törekszem. Sajnos, még Vas megyében sem ismernek, vagy nem jól ismernek minket. Ezen mindenképpen változtatni kell.

Kissné Köles Erika parlamenti felszólalás közben Fotó: VN-archív

A nemzetiségi köznevelés érdekében

Kissné Köles Erika 19 parlamenti felszólalásának nagy része a magyarországi nemzetiségi köznevelés érdekében hangzott el. Hangsúlyozta az intézményesített szlovén nyelvoktatás fontosságát, a működési háttér szükségességét. Az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke az általuk fenntartott kétnyelvű iskolákra vonatkozóan tavaly öt évre szóló köznevelési megállapodást írt alá az EMMI miniszterével, de közbenjárt a szlovén és horvát nemzetiségi tanító és szlovén nemzetiségi tanár szakok Szombathelyen maradása ügyében is.

- A szlovén nemzetiség közösségei, önkormányzatai és intézményei a nemzetiségeknek juttatott költségvetési támogatás megnövekedésével ma már kiegyensúlyozottabban működhetnek, előbbre léptünk a kétnyelvűség terén. Jól működnek a Szlovén – Magyar Vegyes Bizottság előkészítő munkái és a jegyzőkönyvekben rögzített ajánlások egyre nagyobb hányada meg is valósul. A szlovén közösség számára juttatott költségvetési támogatások mellett büszke vagyok arra, hogy a szentgotthárdi barokk templom belső felújítására kapott mintegy 600 millió forintos kormányzati támogatás ügyében eljárhattam.

A szószóló számos szlovén szülő gyermekét tanította, táboroztatta, együtt dolgozott a szlovén szervezetekkel, kultúrcsoportokkal – szinte mindenki ismeri. Bárhol megszólíthatják, felhívhatják, vagy felkereshetik felsőszölnöki irodájában. Az OSZÖ elnökével, a hivatal munkatársaival, a szlovén médiával rendszeres kapcsolatban áll. Minden évben minden településen beszámolt a munkájáról, rendszeresen eljár a szlovén közösségek rendezvényeire.

Fontos tervei vannak

A következő ciklus legfontosabb feladatának a közlekedési infrastruktúra fejlesztését tartja az ott élők és ott dolgozók érdekében, de a turizmus fellendítésének és a gazdaságfejlesztésnek is feltétele a jó úthálózat a szlovének lakta falvak között.

- Szükségszerű az ifjúság számára olyan életlehetőségek biztosítása, ami az itthonmaradásra ösztönzi őket. A szlovén nyelv ismeretét igénylő és jobban fizető munkahelyeket szeretnék látni a szlovén Rába-vidéken egy hasonlóan jelentős gazdaságfejlesztési támogatással, mint amiben a muravidéki magyarság részesül. A térség gazdaságának fellendítésére csak a szlovén és a magyar kormányok „nagyon konkrét” segítségével leszünk képesek. Bízom abban, hogy sok erő együtt-gondolkodása és együtt-munkálkodása eredményes lesz.

Az anyaországgal való kapcsolattartás és lehetőségek tekintetében elmondta:

- Szlovénia nevelési-oktatási szakemberek, kultúrcsoportok mentorai, újságírók biztosításával segíti nyelvünk és kultúránk megőrzését, támogatja a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. működését, a Szlovén Mintagazdaság létesítésében kiemelt anyagi támogatást nyújtott. Ezeket jól kell használnunk, és élni minden további lehetőséggel. Egy konkrét gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozása az első, már az idei évben megoldandó feladat, amelyben már az új kormányok – Magyarország és Szlovénia is választások előtt áll – támogató hozzáállására lesz szükségünk. Jó volna, ha e kérdésben a Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Közgyűlés, a térség országgyűlési képviselője és a gazdasági szereplők segítségét is élvezhetnénk. Magyarország kiemelten jó kapcsolatokat tart fenn Szlovéniával, magam is törekszem ennek további erősítésére, hiszen meggyőződésem, hogy térségünk gazdasági fejlődése ennek is függvénye.

Szlovénia részéről szlovén nyelvismeretet is feltételező kis-üzemeknek a Rába-vidéki településeken való megjelenése terén várunk segítséget, részben a Magyarországon diplomáciai feladatokat ellátó szlovén állampolgároktól, de a szlovén kormány tagjaitól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában