élnek a hagyományok

2018.03.29. 07:00

Piacoztunk – Aki csak ma kezdené a bevásárlást, az sem marad majd tojás nélkül

A piacon mindent lehet kapni, ami a húsvéthoz kell: sonkát, tojást, barkát, de még élő nyulat is.

Budai Dávid

Tar Csaba az üzlet egyik törzsvásárlójának, Janzsó Lászlóné Marikának kínál éppen egy szép darab sonkát Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

 

Tar Csaba az üzlet egyik törzsvásárlójának, Janzsó Lászlóné Marikának kínál éppen egy szép darab sonkát Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Sonkafronton

A piacon szerda délelőtt nagy volt a forgalom, és különösen hosszú sorok kígyóztak a húspultok előtt. – Tegnap indult a roham a sonkákért, és várhatóan holnapig tart majd, szombaton szerintem már csak a nyers húsokat keresik – mondja Tar Csaba, a vásárcsarnok egyik húsboltjának vezetője. Ilyenkor a füstölt húsokból naponta 600-700 kilogramm is elfogy. Van, aki megvesz egy egész, 8-10 kilogrammos parasztsonkát, és kedvelt áru a füstölt sódér (csontos lapocka) is, mivel sokan tudják, hogy a csont melletti hús a legfinomabb. Kedvelt még a füstölt tarja és a füstölt comb, azonban a kötözött sonkát már kevésbé keresik. A kereskedő tapasztalata az, hogy a vásárlók megnézik az árakat, de a minőség már legalább annyira fontos.

Több nyuszi tölti a húsvétot családoknál Fotók: Nagy Jácint/ Vas Népe

Mivel a húsvéti hagyományok minden családban öröklődnek, így a sonkafőzés tudománya is szinte mindenki előtt ismert, ezért az üzletben kevesen kérnek főzési tanácsokat. Annyit azért Tar Csaba elárult, hogy aranyszabályként azt érdemes szem előtt tartani, hogy ahány kiló a hús, annyi óráig kell főzni. Pici bors és babérlevél mehet bele, de a vizet már nem kell megsózni, kifő elég a húsból. Ha azt akarjuk, hogy igazán finom legyen a sonkánk, akkor abban a vízben hagyjuk kihűlni, amiben megfőztük.

Janzsó Lászlóné Marika törzsvásárló a boltban, ő egy háromkilós sonkát vett, amit szombaton délelőtt fog megfőzni, előbb nem. Marikáék tartják a hagyományokat, nem kell attól tartani, hogy két huszonéves fia már nagypénteken megdézsmálja a finomságot. Tojásból régen harmincat is vett. Most, hogy már nagyok a gyerekek, a fele is elég, de természetesen a tojásfestés most sem maradhat el.

Szalai Lászlóné idén – a hideg miatt – csak későn tudta elkezdeni a barka gyűjtését

A tojásokon túl

Míg a sonkát jellemzően pár nappal húsvét előtt szerzik be az emberek, a tojásvásárláson már a többség túl van. Vannak, akik 20-30-at, de akad, aki 80-100-at is elvisz ilyenkor – meséli Nagy Richárd jáki tojástermelő. A húsvéti időszak kiemelt fontosságú a termelőknek, ilyenkor mindent elvisznek a vásárlók, gyakorlatilag kiürülnek a készletek. Attól azonban nem kell tartani, hogy nem lesz elég tojás. Aki csak ma kezdi a bevásárlást, az sem marad tojás nélkül, mivel az üzletekben megjelent az importtojás is. Tavaly februárban tíz darab tojás átlagára: 359 forint volt, most pedig már annak is örülünk, hogy ötszáz forint alatt van az átlagár, persze az áruházak ilyenkor gyakran akcióznak a tojással. Mi láttunk 30 forintos darabáron is tojást, de az átlagár 45-55 forint között mozog. Sok múlik persze a méreten, és hogy hol vesszük. A termelő elmondta, ha valaki magyar tojást szeretne venni, akkor érdemes megnéznie a jelölést, ha: HU a betűkód, akkor az biztosan magyar termék. Sokan a tojás héjának színéből és a sárgájának élénkségéből messzemenő következtetéseket vonnak le, pedig előbbi színe főként a tyúk fajtáján és a takarmányon, utóbbi leginkább a takarmányon múlik. Nagy Richárd tyúkjai például sok kukoricát esznek, és ez bizony megfesti a tojás sárgáját is. A friss tojás 28 napig eltartható, és ha van egy hűvös spájz, vagy kamra, mindehhez még a hűtőbe sem kell tenni. A termelő tapasztalata az, hogy inkább többet vesznek az emberek tojásból, mint ami feltétlenül szükséges, olyan azonban nem fordulhat elő, hogy egy locsoló üres kézzel távozik.

A tojás és sonka mellett a húsvéti díszek is nagyon népszerűek

A locsolóknak

Persze a locsolók nemcsak a főtt tojásnak, hanem a hímes tojásnak is nagyon örülnek. Ha nincs kedvünk vagy időnk magunk festeni, akkor pár száz forintért megvehetjük készen is. Szigeti Szabina a piacon árul virágot és pár napig hímes tojást. Mint megtudtuk, a legnépszerűbbek nem is a valódi tojások, hanem a fából, illetve műanyagból készültek. Az osztrák vásárlók kedvence pedig egyértelműen a kalocsai mintás. Ha nem a locsolók kapják, akkor ezek a tojások leginkább termések lesznek a tojásfán, ami szintén igen népszerű manapság. A tojásfa ága és törzse pedig rendszerint a barka. Ebből is találtunk a piacon. Mérettől függően egy csokor 300-800 forint. Szalai Lászlóné elmondta, idén a hideg miatt későn tudták, csak elkezdeni a gyűjtését.

A húsvét nem húsvét nyúl nélkül. 1500 forintért most akár ki is bérelhetünk magunknak egy apró ugráló szőrpamacsot két nagy füllel, sőt ha vállaljuk a nyúltartás felelősségét, fel is nevelhetjük az állatot. Az általános azonban az, hogy a vásárlók tényleg csak bérbe veszik a nyuszit, és mielőtt nagyon a gyerekek szívéhez nőne, vissza is adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában