tájékoztató

2018.04.25. 07:00

A körmendi Európa Napok kezdettől nagy siker – Színes programokkal várnak idén mindenkit

Április 27-e és május elseje között immár hatodik alkalommal rendezik meg Körmenden az Európa Napokat.

Markus Petra

Bebes István és H. Vörös Márta Fotó: Jámbori Tamás

Az ötnapos kavalkád idején a kultúra minden szegmense bemutatkozik – ez derült ki azon a tájékoztatón, amelyet Bebes István, Körmend polgármestere és H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár vezetője tartott kedden a Batthyány Örökségközpontban.

A kezdetekről Bebes István elmondta: „Az Európa a polgárokért programban indítottuk el a rendezvényt, amely a legjobb önkormányzati gyakorlat címet is elnyerte.” A kezdeményezés az európai nemzetek összetartozását, az európai kultúra sokszínűségét és a közös jövőt állította középpontba. Az azonnali siker maga után vonta a folytatást. Az idén újdonság, hogy a programot a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja.

Bebes István és H. Vörös Márta Fotó: Jámbori Tamás

Güssing volt az első partner, azóta pedig folyamatosan nőtt az együttműködések száma. A mostani rendezvényen Európa nyolc országából lesznek jelen a delegációk.

A programot H. Vörös Márta részletezte: „Pénteken 9-kor a város tavaszi nagytakarítási akciójával kezdünk, amire várjuk az iskolásokat, civil közösségeket, önkénteseket.” Ezzel egy időben kezdetét veszi a Rába-parti zenei diákfesztivál, ahol Körmend mellett többek között Szombathely, Sárvár és Szentgotthárd komolyzenei tanulmányokat folytató zeneiskolásai, valamit általános és középiskolai énekkarai lépnek fel a körmendi színházban.

Szintén ekkor indul a Rába-takarítás: a Bereki Bárkás Egylet égisze alatt Alsószölnöktől Püspökmolnáriig a folyó 70 kilométeres szakaszát tisztítják meg.

A rendezvények sorában helyet kaptak új időszaki kiállítások, de az ingyenes könnyűzenei programokból sem lesz hiány a Szabadság téren. Ezek közül csak néhány név: Ladánybene 27, Ocho Macho, Pa-dö-dö, Zoltán Erika, KFT. A vasárnap Körmenden is a tánc világnapjáról szól, a városi táncmaratonon ötszáz táncos lép föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában