21 program párhuzamosan

2018.04.14. 11:30

Egészségnap az NLG-ben – Önmagáról tanult a meg nem hallgatott nemzedék

Egészségnapot rendeztek a Nagy Lajos Gimnáziumban pénteken. Párhuzamosan 21 program futott, amelyekre a diákok előzetesen jelentkezhettek a mobiltelefonjukról.

Merklin Tímea

Baranyai Ákos 10. d osztályos tanuló az egyik szombathelyi falmászó társaság udvari programján: létrán kellett felmászni a fára biztosítókötéllel

 

Egészségügyi, természet- és lélekgyógyászati témakörök, valamint mozgásos programok közül választhattak a gimnazisták.

Baranyai Ákos 10. d osztályos tanuló az egyik szombathelyi falmászó társaság udvari programján: létrán kellett felmászni a fára biztosítókötéllel

Három év, nagy siker

A két fő szervező, Váradiné Szarka Ildikó és Pataki Ágnes tanárnők elmondták: harmadik éve megy sikerrel a rendezvény, amelynek ők az ötletgazdái. Az online bejelentkezéshez szükséges mobilalkalmazást egy régi diákjuk készítette tavaly, az lehetővé teszi azt is, hogy a diákok lássák, melyikre hányan férnek be teremtől függően. Így gyorsan kell „levadászni” a programot, ami őket érdekli – a leghamarabb a terápiás kutyákat bemutató interaktív foglalkozások keretlétszáma telt be. Ezeket az okos és játékos ebeket hiperaktív, szorongásos és figyelemzavaros gyerekeknek ajánlják. A focibajnokságon 12 csapat vett részt a 16 osztályból. Elgondolkodtató volt az élménypszichológiáról és a halogatás pszichológiájáról szóló óra, ahol sok tekintetben magukra ismerhettek a fiatalok, utána pedagógusok beszélgettek velük a felismeréseikről és mindarról, amit megértettek, hogy ne a téma maradjon bennük feldolgozatlanul. A kineziológián nagyon meglepődtek, mert nem szokták, ezért nehezen fejezik ki, mit éreznek, ritkán vagy nem foglalkoznak magukkal.

Azt is tanulni kell, hogyan kapcsoljuk ki magunkat a pörgésből, foglalkozni kell a testünkkel is. A jógaórán Nagy Ádám Fotók: Szendi Péter/ Vas Népe

Meg nem hallgatott nemzedék

- Azt szoktam gondolni, hogy ők a meg nem hallgatott nemzedék – mondta Váradiné Szarka Ildikó pedagógus, aki kineziológiát is végzett. – Sehol, otthon sincs idő arra, hogy a gyerekeket meghallgassuk, arról, hogyan élik meg a velük történteket. Önmaguk megismerésével hadilábon állnak, impulzív életet élnek kifelé, a befelé figyelés, az elcsendesedés hiányzik. Nagyon stresszesek, túl sok az elvárás, erős a megfelelési vágy. Meg kell tanulniuk kikapcsolni a pörgést, az állandó izgágaságot. Kell foglalkozni a testünkkel is, ezért van a kötélmászás, a TRX, a jóga. Vannak, akik éjszaka tanulnak, nem alszanak, felborul az életrendjük, pedig mindenkinek van egy biológiai órája, erről is tudni kell, ezért ilyen szakembert is hívtunk a Pécsi Tudmány-egyetemről.

Németh Veronika a terápiás kutyákat bemutató foglalkozáson a Nagy Lajos Gimnázium egészségnapján

Idén két gimnazista osztály nem résztvevőként, hanem állomásként szerepelt az egészségnap programjában: egy versenyen szerzett egészségügyi tapasztalataikat hozták be iskolájukba lelkesen. A 9. b osztály szituációs játékokat állított össze önismeret, stresszoldás témában, a 11. a osztály csapata SZÍVás az élet, ha egészségtelenül éled – Tudj meg mindent keringésedről! címmel tartott bemutatót és hozzá kvízeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában