Felsőcsatár

2018.04.28. 11:30

Ha lecsap a vihar – Roncsból szabadítottak embert, gátat építettek a vasi tűzoltók

Ötszáz zsákból építettek gátat a katasztrófavédők; roncsból szabadítottak embereket. Az elképzelt katasztrófahelyzetet nyolcvanan oldották meg két óra alatt.

Budai Dávid

Elképzelt katasztrófahelyzet, valódi zsákok. A látványos gyakorlat sok érdeklődőt vonzott Fotó: Unger Tamás

Próba

Kipróbálták a katasztrófavédők, hogy mennyire tudnak együttműködni a társszervekkel baj esetén, ezért szimulálták, hogy lecsap a vihar Vas megyére.

Az elképzelés szerint április 25-én szokatlan erejű viharzóna éri el az országot, ami nálunk áramkimaradásokat, vízátfolyásokat, fakidőléseket, árvizeket okoz. Az útra dőlt fák miatt egy személyautó balesetet szenved, az utasok pedig beszorulnak a járműbe. Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, a gyakorlat célja az volt, hogy begyakorolják, hasonló krízishelyzet esetén kinek mi a feladata. A tűzoltó alezredes hangsúlyozta, ezúttal a gyakorlat résztvevői pontosan tudták, milyen feltételezett szituáció alakult ki, azt előzetesen megbeszélték.

Váratlan eset

Most ugyanis nem azt vizsgálták, hogy a katasztrófavédelem emberei hogyan reagálnak egy váratlan esetre, hanem azt, hogy hogyan tudnak együttműködni az áramszolgáltató, a vízszolgáltató, a közútkezelő, a rendőrség, a mentők, és a polgárőrség embereivel. A gyakorlat témája szándékosan egy vihar utáni kárelhárítás volt, mint ahogyan a felsőcsatári helyszín kiválasztása sem véletlenszerűen történt.

Elképzelt katasztrófahelyzet, valódi zsákok. A látványos gyakorlat sok érdeklődőt vonzott Fotó: Unger Tamás

Az elmúlt években sajnos a valóságban is történtek hasonló események. A katasztrófavédők évente egy-két alkalommal végeznek hasonló gyakorlatokat, amit nagyon komolyan vesznek.

Valóságos elemek

A mostani elképzelt beavatkozást sem imitálták, annak voltak nagyon is valóságos elemei. Volt igazi autóroncs, benne balesetet szenvedett statisztákkal. A tűzoltók valódi fát vágtak, az áramszolgáltató embereinek tényleg meg kellett oldaniuk az elszakadt vezeték miatt megszűnt áramellátást, és valódi aggregátort hoztak, hogy biztosítva legyen a település „meghibásodott” szennyvízellátása. A résztvevők a kétórás bevetésen vízügyi szakemberek irányításával megtöltöttek ötszáz homokzsákot, és abból igazi gátat építettek. Az összehangolt akcióban nyolcvanan vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában