Itt a tavasz

2018.04.22. 09:53

Kinyílt a celldömölki Tulipánfesztivál

Az ötödik Tulipánfesztivál köszönti a tavaszt Celldömölkön. A pontos menetrend – régi vasutasvároshoz illően – gyorsan kialakult. Már csak egy szép, színes, nagy tulipánmező hiányzik – a mindenfelé pompázó tulipánágyások mellé.

Ölbei Lívia

A Tulipánfesztivál most is tárlatnyitóval kezdődött pénteken délután, ezúttal Bálinth Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteményéből Vándor székely címmel láthat válogatást – a fesztiválon túl is – a közönség. A KMKK Móritz Galériájában kiállított tárgyakon szintén föltűnik a tulipán, például a székely népviselet női kosztümjén, hímzés formájában. A megnyitón Fehér László polgármester mondott köszöntőt. A folklórhangulatot a székely táncházzal Varga Diána népdalénekes és a Kemenesalja Néptánccsoport erősítette meg. A művelődési központ előtt fölállított színpadon szerenád csalogatta a közönséget a szép tavaszi késő délutánon, a fellépők között a Kárpátaljáról érkezett Csipkés együttes (zenészek és táncosok) szerzett magának új rajongókat. Mindig van az első estén nagy koncert is: most a Balkán Fanatik vonzott tömegeket a belvárosba. És ezzel még nem volt vége az első napnak: a Tulipánfesztivál „kabalája” Bálint István, avagy DJ Muki, akinek vezetésével retródiszkóban vezethették le fölös energiáikat a celldömölkiek.

A fesztivál nem csak a celldömölkieké

Illetve nem csak a celldömölkiek: bár a Tulipánfesztivál a „celldömölkiség” megjelenítője, a messzebbről érkező fesztiválozók naptárában is szerepel. Erről már a második napon, szombaton délután váltunk szót Pálné Horváth Máriával a Kemenesi Piaccá változott Dr. Géfin téren, egy éppen itt állomásozó mozgóbüfé előtt, fölkapaszkodva a kerek asztalka mellett várakozó bárszékekre. Még nincs négy óra, de már tele a tér. A KMKK igazgatója egyetért: ilyen sokan talán még soha nem voltak ebben a délutáni órában (az esti koncerteken persze mindig telt ház van). Az érdeklődéshez nyilván hozzájárul a nyárias meleg, de nem csak az: a Tulipánfesztivál élő hagyomány. Délelőtt a gyerekek voltak többen: bár kivételesen tanítási nap a szombat (a május elsejét ledolgozandó), sikerült megnyerni a városi óvodát és iskolát a fesztivállátogatásnak. Sőt: a rögtönzött a néptáncnak. Táncolt a tér. Lehetséges, hogy a tulipános táncházból is hagyomány lesz – a Boglya és Kemenesalja Néptánccsoport közreműködésével.

Szombaton délelőtt tíztől éjszakáig nincs megállás. Egymást váltják a fellépők a színpadon. Bemutatkoznak a helyi művészeti csoportok, jönnek vendégek is. És bár a Soltis Lajos Színház vadonatúj vásári komédiájába bele-belebőgnek az éppen fölvonuló motorok, az Ördögdöngölő nem tántorítja el a népes közönséget (a motorok zaja pokoli aláfestés). De szombaton nem a motor az egyetlen közlekedési eszköz a fesztiválon: Dottóval és hintóval is be lehet járni a tulipános helyeket. 2014-ben Hollandiából érkeztek az első tulipánhagymák, eleinte 70 ezer tulipánt ültettek el szerte a városban. Most körülbelül 40 ezerben gyönyörködhetünk. Pálné Horváth Mária azt mondja, jó lenne, ha a tulipánmező iránt érdeklődő fesztiválozók sem csalódnának. Mert bár tulipánmező egyelőre nincsen, vannak alkalmas helyek a városban – például a Vulkánház környéke, a Vulkán-fürdő környéke -, ahol emelni lehetne a Tulipánfesztivál tétjét. A városi költségvetésben egyébként 4 millió forint áll rendelkezésre a városi rendezvények megszervezésére; a szükséges pluszt az idén is pályázatokkal pótolják.

A szombat este „főműsoridejében” Marót Viki és a Nova Kultúr lép színpadra, aztán a Mokka Tribute Band ad alkalmat az emlékidézésre és az emlékteremtésre. És még mindig előttünk a vasárnap: a város vendéglőseinek közreműködésével megszervezett össznépi kóstoló – borral, pálinkával, nótaszóval. Az idén a Tulipánfesztivál programjait bővíti a Bárdos Lajos nevét viselő kórustalálkozó is, 15 órától a KMKK színháztermében. És bár tulipánmező (még) nincsen, a táncoló, tulipánmintás gyertyatartókkal vásározó raposkai keramikusok most is itt vannak a Szentháromság téren: a Tulipánfesztivált már nem hagyják ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában