Átfogó árvízvédelmi fejlesztés

2018.04.16. 15:59

Körmend – Magánterületeket is érint a 2020-ig megvalósuló, 2,5 milliárd forintos projekt

Egy nagyszabású uniós pályázatnak köszönhetően átépítik a térség árvízvédelmi rendszerét. A Rába-völgy projekt érinti a körmendi folyószakaszt is.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester is részt vett a vízügyi fórumon Fotó: Jámbori Tamás

Árvíz

A Rába-völgyben levonuló árhullámok jelentős elöntéseket okoztak az elmúlt évtizedekben, legutóbb 2009-ben és 2013-ban kellett nagyobb árvízzel számolni. A korábban kiépített árvízvédelmi töltések ma már nem jelentenek teljes biztonságot, ez elsősorban az átalakult lefolyási viszonyok, az extrém időjárási körülmények és a klímaváltozás következménye. Meghatározó az is, hogy a mértékadó árvízszintek jelentősen megemelkedtek. A 2009. évi árvizek egyértelműen rávilágítottak az árvízvédelmi rendszer gyenge pontjaira. A Rába-völgy projekt keretében olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek elősegítik az árvízvédelmi művek biztonságosabbá tételét, ezáltal megelőzhetővé válnak az árvízkárok.

A projekt

A projekt a Rába teljes magyarországi szakaszára kiterjed, Szentgotthárdtól egészen Győrig, így a beruházás elemei a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területét is érintik.

Bebes István polgármester is részt vett a vízügyi fórumon
Fotó: Jámbori Tamás

Szentgotthárdnál fejlesztik a Rába jobb és bal parti töltését és a támfalat, valamint a Lapincs jobb parti töltését. A körmendi árvízvédelmi szakaszon szintén a jobb parti részt érinti a beruházás, emellett átépítik a Büdös-árki szivattyútelepet és zsilipet, és bővítik a folyó belterületi szakaszának szelvényét is. A jobb parton, a 86-os számú közút hídja alatti szakaszon egy depóniát is elbontanak. A Sárvár-Körmend-Szentgotthárd szakaszon felújítják a védelmi központokat, emellett radaros távmérő és vízszintregisztráló eszközök elhelyezését is tervezik. A projekt kedvezményezett konzorciumi tagjai az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Az elnyert támogatás összege 3 milliárd 590 millió forint, ebből a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén megvalósuló fejlesztések költsége 2 milliárd 540 millió forint.

A kivitelezési munkák várhatóan ez év júniusában kezdődnek. A tervek szerint az építéseket 2020 decemberére fejezik be. A projekt házigazdái folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, hiszen például Körmenden is érint privát ingatlanokat, területeket a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában