négy órán át ropták

2018.04.30. 08:00

Méltán fővárosa a táncnak Szombathely

Három színpadon, nyolcszász táncossal ünnepelték a tánc világnapját vasárnap. Jól megfért egymás mellett a break és a néptánc.

Budai Dávid

Szólt a hegedű, döngött a színpad, pörögtek a szoknyák, forogtak a leányok Fotók: Unger Tamás

Négy órán keresztül a táncé volt a főszerep vasárnap a Fő téren. Messziről úgy tűnt, hogy 14 óra előtt pár perccel még üres a nagyszínpad előtti tér, de közelebb érve már látszott, hogy csak az árnyékba húzódva várják a kezdést táncosok és kísérőik.

Ketten a nyolcszázból, akik végigtáncolták a vasárnap délutánt Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

14 óra után pár perccel megszólalt a hegedű, és amikor rázendített a Boglya Népzenei Együttes, a város leghíresebb tánccsoportja, a 63 éves Ungaresca legkisebb tagjai termettek a színpadon, és megmutatták hogyan döngenek a csizmák, pörögnek a szoknyák. Ugyanebben az időben a Császárkőnél a Savaria Break Tánccsoport avatta be a nézőket a modern tánc rejtelmeibe, a Savaria téren meg Pete Liliána Lilith hastáncával idézte a mesés keletet. És ez így ment egészen 18 óráig. A három színpadon zajló szimultán táncolás 32 produkcióját nyolcszáz táncos tette lehetővé.

Szólt a hegedű, döngött a színpad, pörögtek a szoknyák, forogtak a leányok Fotók: Unger Tamás

Négy órán keresztül ropták a táncosok a három színpadon

- Ennél ékesebb példa nem kell ahhoz, hogy lássuk, Szombathely valóban a tánc fővárosa. Itt az egyik legmagasabb színvonalú és legjelentősebb művészeti ág mennyiségben és minőségben egyaránt a tánc – fogalmazott Novák Edina az Agora marketingigazgatója a megnyitón.

A tánc világnapját 1983 óta ünneplik április 29-én – Jean-Georges Noverre, a klasszikus balett óriásának születésnapjának tiszteletére. Ilyenkor egyaránt ünnepeljük a táncművészeket és magát a táncot is. Ahogyan hosszú évek óta mindig, idén is az Agora Kulturális Központ vállalta magára a szervezési feladatokat. Parais István, a kulturális központ igazgatója kiemelte: a tánc világnapi események legfontosabb eleme a folytonosság, hiszen ezt a napot 35 éve világszerte mindig megünneplik, a megyeszékhelyen pedig 16 éve mutatkozik be minden évben majdnem ezer táncos.

Shamila és ISIS Gyöngyei orientális táncukkal bűvölték el a nézőközönséget

A tánc világnapjának időpontja fix, azonban a szombathelyi rendezvénysorozatot akkor is a hétvégén tartják, ha az hétköznapra esik, idén tudták a napján tartani, ráadásul a négynapos hosszú hétvége kellős közepén. Sokan minden bizonnyal elutaztak a hétvégén, és a nyári meleg miatt kevesebben voltak a városban és így a Fő téren is, mint egy enyhébb napon, de erre nem igazán lehetett felkészülni. Persze azért nézőkből a nagy meleg ellenére sem volt hiány, amint elindult egy újabb produkció, mindig körbeállták a színpadokat. Parais István elmondta: mivel a városban a napokban több nagyobb rendezvény is van, igyekeznek úgy szervezni a fellépéseket, hogy a táncosok mindenhol meg tudják mutatni magukat. Ez sikerült is, hiszen például a Kortárs Fúziót szombaton a Herényi Virágúton láttuk, vasárnap pedig már a néptáncosok produkciója után mutatták meg, hogy milyen a hamisítatlan modern tánc. Attól persze, hogy a táncot ünneplik világszerte, még nem áll meg az élet, és táncos versenyek ugyanúgy vannak, ezért a Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub egyik fele egy kétnapos fővárosi versenyen mérettette meg magát, míg a többi táncos természetesen Szombathelyen képviselte a csoportot. Molnár Nóra, a klub művészeti vezetője elmondta: számukra nagyon fontos a tánc világnapja, ezért minden évben várják, hogy megmutathassák magukat, arra pedig, hogy Szombathely a tánc fővárosa, különösen büszkék. Mivel minden helyi tánccsoporttal jó viszonyt ápolnak, a hasonló táncos megmozdulások remek alkalmat teremtenek a barátkozásra, ismerkedésre is. – Elismerjük egymás munkáját, stílustól függetlenül. Minden táncegyesületnek nagy a felelőssége abban, hogy Szombathely jó hírnevét megőrizzük, ez közös feladat, ezért össze kell fognunk – fogalmazott Molnár Nóra.

Az Ungaresca legkisebb tagjai kezdték a táncot a vasárnapi világnapon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában