Az elfogadás a kulcsszó

2018.04.07. 15:00

Négyszáz léggömb repült a magasba az idei Kék Sétán

Az autizmussal élőkre hívták fel a figyelmet a PontMás Alapítvány és az Esőemberke Alapítvány programjai.

Tóth Kata

Török Eszter is részt vett a Kék Sétán gyermekeivel Fotó: Szendi Péter

Az autizmus-ellátás helyi gyermek- és felnőtt intézményei mutatkoztak be – az Aranyhíd EGYMI-ben tartott nyílt nappal kezdődött pénteken az Add a szíved kétnapos programsorozat. A szombathelyi Török Eszter három gyermekével, a két és fél éves ikrekkel, Marcellel, Mórral és nagyfiával, a 11 éves, autista Márkkal várta az aulában, hogy elinduljon a Fő térre a kék menet. Szívesen mesélt: – Kétéves volt Márk, alig vártam, hogy együtt játszhassunk, de ő inkább elvonult, magában játszott. A bölcsődében jelezték, hogy gond lehet, az óvodában kaptunk diagnózist nem meghatározott, pervazív (átható) fejlődési zavarról. Hatévesen mondták ki róla, hogy autista. Szerencsére jó képességű, normál iskolába jár, négyes-ötös tanuló, és rengeteget fejlődött.

Török Eszter is részt vett a Kék Sétán gyermekeivel Fotó: Szendi Péter

Az idén először vállalkoztak Eszterék a sétára, amely az Aranyhídtól a Fő térig tartott késő délután – mindenki viselt valami kéket. Speciális nevelési igényű, autizmussal élő gyerekek, a tanáraik, barátok csatlakoztak a menethez, amelyhez a Bábos Arcok adták a jókedvű, hangos zenés kíséretet. A városháza elé érkező népes csapatot dr. Puskás Tivadar polgármester üdvözölte: köszönetet mondott a városban működő két alapítványnak, amely az autistáknak és a hozzátartozóiknak segít. Az Esőemberke Alapítvány kuratóriumának elnöke, Nádorné Vörös Ibolya az idei világnapi szlogenek közül idézett: Döntsük le az autizmus korlátait, építsünk elfogadó társadalmat! Kiemelte: az elfogadás a kulcsszó, ehhez meg kell egymást ismernünk. Az autisták is szeretnének a közösség részesei lenni, de ezt nem mindig tudják kifejezni, segítenünk kell nekik ebben. Az eseményen részt vett dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő is. A Mágikus Mintha, a Weöres Sándor Színház színművészeinek zenekara minikoncertet adott a helyszínen. „Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni”, énekelte Fekete Linda, aztán az adott jelre négyszáz, a toleranciát jelképező kék lufi repült a magasba. Az estére kék fénnyel megvilágított Savaria moziban kiállításmegnyitóval, a Reményik Kortárs Táncműhely műsorával, majd a Ló az erkélyen című film vetítésével folytatódott a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában