csalogató az idő

2018.04.23. 20:00

Már támadnak a szúnyogok – Vas megyében egyelőre nem kezdik el a védekezést

A szokásosnál jóval melegebb idő miatt már most megjelentek országszerte a szúnyogok. Vas megyében egyelőre nem csapnak le a vérszívókra.

Budai Dávid

Prof. dr. Vig Károly entomológus a Kámoni Arborétum tavában nézte meg, hogy vannak-e szúnyoglárvák. Lárvákkal nem, de vérszívókkal szép számban találkoztunk Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Bár alig kezdődött el a tavasz, a hirtelen jött meleg meghozta a kedvét a szúnyoglárváknak a kikelésre, ezért amint beesteledik, a vízpartok mellett és az erdős területeken már most nagyon sok a szúnyog. Szombathelyen a parkerdőnél van rengeteg, de mi vasárnap egy belvárosi kertben is olyan szúnyoginváziót tapasztaltunk, amilyenre korábban csak nyáron volt példa. Egyáltalán nem szokatlan azonban, hogy ennyi a szúnyog április végén, minden a körülményeken múlik – tudtuk meg prof. dr. Vig Károly entomológustól. Ha kedvezőek a feltételek, vagyis meleg van és vannak pangó vízfelületek, akár egy hét alatt kikelnek a szúnyoglárvák. A márciusi hideg nem nagyon hatott a szúnyogokra, azt a rovarok simán átvészelték, arról nem beszélve, hogy hiába volna belőlük kevés, egy-két nemzedék alatt meg tudják sokszorozni egyedszámukat, ha jók a körülmények.

Ez persze fordítva is igaz. Azt kijelenteni tehát, hogy nyáron mennyi szúnyog lesz, még korai volna, ha nagy lesz a hőség és kevés a csapadék, akkor nem sok.

Mi is tehetünk ellenük

Mi magunk is tehetünk azért, hogy kevesebb legyen a vérszívó körülöttünk, annak ellenére is, hogy akár egy kilométert is képesek repülni. Az ereszcsatornában, a madáritatóban, egy eldobott palackban vagy akár egy autógumiban felgyűlt víz már megfelelő élettér lehet nekik, ezért ezeket célszerű felszámolni. A Magyarországon őshonos szúnyogoktól nem kell tartani, csípésükkel legfeljebb kellemetlenséget okoznak, a déli országrészben azonban már megjelentek olyan szúnyogfajok, amelyek például a kutyák szívférgességéért felelős kórokozót terjesztik. Szúnyogmentes világról azonban ne álmodozzunk, annak komoly következményei lennének az élővilágra – fogalmazott prof. dr. Vig Károly.

Központi kézben a szúnyoggyérítés

A kormány három éve központosította a szúnyoggyérítést, így 2015 óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladata a vérszívók tizedelése. Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, már tegnap megkezdődött a szúnyogok elleni küzdelem a Duna mosonmagyaróvári részénél, ma a győri és soproni térségben, valamint Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye vízfelületein csapnak le a rovarokra. Vas megyei helyszínekről egyelőre nincs szó.

Prof. dr. Vig Károly entomológus a Kámoni Arborétum tavában nézte meg, hogy vannak-e szúnyoglárvák. Lárvákkal nem, de vérszívókkal szép számban találkoztunk Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Szúnyoggyérítésre idén mintegy másfél milliárd forintot különítettek el. Ebből az összegből várhatóan kilencszáz településen, kettő-hat alkalommal könnyítenek az ott élők életén.

Az önkormányzatok saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést. Répcelakon évente kettő van tervben. Amikor azt tapasztalják, hogy túlságosan elszaporodtak a vérszívók, elrendelik a védekezést, tavaly ugyan a nagy meleg miatt egyszer sem kellett, de tavalyelőtt például kétszer is permeteztek, és valószínűleg idén is lesz majd irtás, mivel már most sok a szúnyog a településen – mondta el Szabó József, a település polgármestere. Szombathelyen a Szompark feladata a szúnyogok elleni küzdelem. Korábban két irtást terveztek, plusz még egy rendkívülit, szükség esetén. Az elmúlt két évben azonban elmaradt a városi védekezés, mivel a központi irtás időpontja egybeesett a város által tervezettel – mondta Kiss Dávid, a parkfenntartási cég ügyvezetője. A városi szúnyoggyérítést évek óta a megyeszékhely két legnagyobb nyári rendezvényéhez, a Szent Iván-éji mulatságokhoz és a Savaria karneválhoz igazítják, ha szükséges lesz, a központi gyérítés mellett a város is felveszi a harcot a szúnyogok ellen. A lakosok szempontjából mindegy, hogy ki harcol ellenük, hiszen ugyanazt a hatóanyagot használja a katasztrófavédelem és a város által megbízott vállalkozó is, a különbség csak annyi, hogy előbbi repülőt, utóbbi helikoptert használ az irtáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában