Kőbe véste az igazságos Mátyást

2018.05.03. 07:00

Az emlékév alkalmából készült a dombormű Körmenden, de még nem tudni, hova kerül

Mátyás királyé ez az év, ennek jegyében mintázta domborműre a legendásan igazságos uralkodót Horváth József körmendi kőfaragó. Hogy hol lesz méltó helye a szobornak, azt még nem tudni, de önállóan és falra szerelt emlékműként is megállná a helyét.

Bakos Ágnes

Horváth József kőfaragó, mellette a Mátyás király dombormű Fotó: Szendi Péter

Márvány, gránit és nagy szilárdságú műkő az alkotás alapanyaga – mutatta be Horváth József. Barokk keretet mintázott a hatalmas portrénak: rozetták, díszcsavarok kerültek köré.

A portré profilból ábrázolja Mátyás királyt, az arc alatt pedig egy külön táblán olvasható a név: Hunyadi Mátyás, valamint születésének és halálának dátuma: 1443 és 1490. A szobor egésze embermagasságú és akár önállóan, akár falra szerelve mutatós. A kompozíció aljára koszorútartó kampó került, teljesen praktikus megfontolásból. A munkafolyamatról az alkotó elárulta, hogy agyagból mintázta a portrét, arról szilikonból formát vett. Az egész alkotás háttere dán fehércement, és féldrágakő, ónix is díszíti. Nem konkrét megrendelésre készült, a Mátyás király emlékév adta az apropót – mondta a kőfaragó.

Horváth József kőfaragó, mellette a Mátyás király dombormű
Fotó: Szendi Péter

Kiss Sándor vasaljai jegyző hívta fel a figyelmét, hogy Mátyás király emlékévet hirdetett 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság. Február végén tartottak megemlékezést Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából, és számos konferencia, kiállítás, gasztronómiai és gyermekeknek szóló program színesíti még az emlékévet szerte a Kárpát-medencében. Például szeptemberben Vajdahunyadon többnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek Mátyás király emléke előtt. S feltehetően lesz domborműavató Vas megyében: Horváth József azt mondta, bárhol el tudná képzelni a munkáját. Hogy végül hová kerül majd Mátyás király legújabb körmendi ábrázolása, azt még nem tudni.

– Én már 40 éve itt vagyok a környéken, mindenhol vannak munkáim. Esetleg önkormányzatokat hátha érdekel – mondta a kőfaragó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában