A helyszínről jelentjük

2018.05.16. 12:08

Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Rábán (helyszíni fotóval, videóval)

Nagy mennyiségű csapadék hullott le az utóbbi napokban Vas megyében. A Rába vízszintje nagy mértékben emelkedett, valamint a katasztrófavédelem embereinek is adott feladatot az így kialakult helyzet.

Gulyás Regina Olimpia, Bakos Ágnes

Így festett Szentgotthárd kethelyi része. Fotó: Olvasó

Az alábbi fotók beküldőjének ingatlanjai Szentgotthárd kethelyi részén állnak, közvetlenül a Rába partján. Kedden és szerda reggel készített képeket a vízzel áztatott területekről.

Így festett Szentgotthárd kethelyi része. Fotó: Olvasó

Kedd este nagy mennyiségű vízre lett figyelmes, mely szerda délelőttre jól láthatóan apadt.

Olvasónk tapasztalatai szerint idén már negyedik alkalommal kaptak nagyobb mennyiségű vizet a földek Fotó: Olvasonktól
A Rába „munkálkodott” ? Fotó: Olvasónktól

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései szerint a Rába szentgotthárdi szakaszán kedden éjjel / szerda hajnalban volt várható magas vízállás (270 cm, 1. fokú készültség). Ezeket az előrejelzéseket támasztják alá olvasónk fenti fotói is.

Országos Vízjelző Szolgálat Hydroinfo.hu

Megkerestük kérdéseinkkel a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, ők későbbre ígérték válaszaikat. A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság honlapjáról egyelőre annyit biztosan tudhatunk, hogy a Rába körmendi szakán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Forrás: vizugy.hu

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján Körmenden szerdán (esetleg csütörtökön) lehet a legmagasabb a vízállás ( 350-380 cm között). Itt jóval magasabb lesz tehát a vízszint. További esőzések várhatók a város felett, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap is.

Országos Vízjelző Szolgálat Hydroinfo.hu

 

Látványos videó készült a Gyöngyös áradásáról is kedden délben, melyet a Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldal tett közzé:

 

Nem csak a Rába közeli településeken jelent gondot a víz. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője, Balogh Eszter megkeresésünkre elmondta, hogy a kedden lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt pincében és vízelvezető árokban felgyülemlett víz eltávolításához két esetben riasztották a Vas megyei tűzoltókat. Egy méter magasan állt a víz egy pincében, ami egy folyosóra is kifolyt Szombathelyen, a Söptei úton. A szombathelyi hivatásos tűzoltók egy szivattyú és egy vízporszívó segítségével a felgyülemlett csapadékot eltávolították. Vízelvezető árok telt meg csapadékkal Szombathelyen, a Temesvár utcában. A szombathelyi hivatásos tűzoltók átemelő szivattyúval a csapadékot a másik vízelvezető árokba átemelték. Egyik eset kapcsán sem sérült meg senki. Készenlét elrendelésére nem került sor.

Megyénkben további esőzésre lehet számítani, de a Ráduly László előrejelzése alapján a kőszegi térségben csak futó záporok alakulnak majd ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai előrejelzése szerint a következő napokban is várható még csapadék Szombathely térségében: csütörtökön és vasárnap eső, pénteken pedig záporeső.

Kollégáink a helyszínen tartózkodnak, hamarosan friss információval bővül cikkünk!

12.05

Jelenleg így fest a Rába hídjáról a folyó Rábagyarmatnál. A part vonalát nem látni.

Rábagyarmatnál Fotó: Bakos Ágnes/ VN

12.39

Szentgotthárdnál már apad a folyó:

A szentgotthárdi szakasznál már apad a Rába Fotó: Bakos Ágnes / Vas Népe

12.49

A Nyugat-Dunántúli vízügyi Igazgatóság tájékoztatása:

Rába:

A Rába külföldi vízgyűjtőjén 2018.05.13 17:00 és 2018.05.15 17:00 között 50 és 100 mm közötti csapadék hullott. A Rába vízgyűjtő magyar területére 25-35 mm eső esett.

A lehullott csapadékok hatására a Rábán és mellék-vízfolyásain több hullámban vízszint-emelkedések alakultak ki. A vasárnapi csapadékból a Rábán és a Lapincson, valamint a Gyöngyös és a Répce vízfolyásokon vonultak le kisebb árhullámok.

A következő csapadékhullám egy teltebb szelvényre érkezett. Ez a csapadék már a Rábán, valamint a mellékvízfolyásin is árhullámokat indított el. Az árhullámok jelentősebb tömegűek, korábbiaknál magasabbak vízállások alakultak/alakulnak ki. A szentgotthárdi és körmendi árvízvédelmi szakaszokon 2018. május 15-én 16 órakor I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése vált szükségessé. A Rába völgyben kisebb területi elöntések alakulhatnak ki.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei fokozott figyelő és járőrszolgálatot tartanak, valamint a zsilipek zárását végezték el. Körmenden a csapadékvíz folyóba való bejuttatása érdekében szivattyúzás történt.

Szentgotthárdon az árhullám tetőzése 2018.05.16-án 0:30 órakor következett be, melyet gyors apadás követett, így a készültséget 2018. 05. 16-án 8:00 órakor megszüntettük.

Körmenden még árad a Rába, az előrejelzés szerint a folyó tetőzése itt 2018. 05. 16-án, éjfél körül várható, II. fok körüli vízállással. Körmend alatt az árhullám levonulása során készültség elrendelésére várhatóan nem lesz szükség.

13.04

Rába elöntötte ‎a mezőgazdasági területet Körmend-Horvátnádaljánál: itt napraforgó, kukorica és repce áll víz alatt.

Mezőgazdasági területeket öntött el a Rába Körmend-Horvátnádalja térségében Fotó: Bakos Ágnes / VN

13.15

Körmendnél a bárkaháznál: két lépés csak a Rába

 

Körmendnél magas a Rába vízállása, éjszaka várható a tetőzés Fotó: Bakos Ágnes / VN

14.25

Szentgotthárdnál már apad a Rába, Körmendnél pedig csütörtökre várják a tetőzést a szakemberek – a körmendi várakozások a vízügyi igazgatóság táblázatában.

Táblázat: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

15.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában