érettségi találkozó

2018.05.27. 11:57

Erős vidék erős vidéki iskolákkal és elhivatott, megbecsült pedagógusokkal lehetséges 

Erős vidék erős vidéki iskolákkal és elhivatott, megbecsült pedagógusokkal lehetséges – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások új minisztere szombaton Sárváron, a Tinódi Sebestyén Gimnázium és az Öregdiákok Baráti Köre hagyományos érettségi találkozóján, ahol a tárcavezető az Öregdiákok Baráti Köre elnökeként vett részt.

VN, EMMI

Pontosan ötven évvel ezelőtt, iskolájától búcsúzó diákként ugyanitt köszönte meg az érettségizők nevében a családok, a pedagógusok támogatását, példamutatását, az értékközpontú oktatást és a példás nevelést, ami felkészítette az akkori fiatalokat az életre.

A találkozón a miniszter elmondta, hogy a nemzeti kormány azért is kapott olyan erős felhatalmazást és bizalmat az áprilisi választáson, mert a magyar emberek is látják, hogy nemzetben, nemzedékekben, fővárosban és vidékben is gondolkodik. „Meggyőződésünk, hogy erős Magyarország csak erős vidékkel lehet. Erős vidék csak erős családokkal, munkahelyekkel, erős vidéki iskolákkal és elhivatott, megbecsült pedagógusokkal lehetséges. Amikor tehát a vidéki oktatásról, nevelésről beszélünk, akkor ahhoz az is odatartozik, hogy ma már látszik: egyre inkább van jövője a magyar vidéknek. Ma már segély helyett munkából él a legtöbb magyar család, s látszik az is, hogy egyre több a munkalehetőség a szülőknek, egyre jobban megéri dolgozni. Az új kormány célja, hogy a gyermekes családok és a gyermekeket tanító pedagógusok még inkább érezzék a megbecsülést, a támogatásunkat” – mondta a miniszter.

Erős Magyarország csak erős vidékkel lehet Fotó: Pajor András

Kásler Miklós felidézte, hogy mióta nemzeti kormányzás van hazánkban, az állam átvállalta az iskolafenntartás terhét a településektől, ezzel biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá tette az iskolák működését és a pedagógusok életét is. Jelenleg is országszerte megújulnak és épülnek az óvodák, iskolák. Csaknem 150 településen valósul meg tanterem, tornaterem vagy tanuszoda építése, további több mint félezer iskolában indultak felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések. Digitális korszakváltás zajlik az iskolákban. Ezeket a fejlesztéseket folytatni fogjuk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a pedagógusok – különösen a vidéki kistelepüléseken dolgozó pedagógusok – milyen értékes munkát végeznek. 2013 és 2017 között a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelést valósította meg az oktatásban, átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy a most megalakult új kormány azon fog dolgozni, hogy tovább tudja növelni a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését. Tovább erősítjük a pedagógus szakszolgálatokat, növeljük a gyógypedagógusok számát, és ezáltal tovább tudjuk javítani az oktatás színvonalát is – fogalmazott Kásler Miklós. A kiszámítható életpályának köszönhetően egyre több fiatal választja hivatásának a pedagógus életpályát. Rövid idő alatt 30 százalékkal nőtt a pedagógus szakra jelentkezők száma. Ez jó hír az oktatásnak, jó hír a vidéknek. Van jövője annak a nemzetnek, amely egyre több energiát fektet a gyermekekbe, sőt meggyőződésünk, hogy a magyar nemzetnek csak a magyar gyermekekkel lehet jövője.

Kásler Miklós azt is elmondta, hogy ezután is számítanak a pedagógusok véleményére és javaslataira. „Ezért hoztuk létre és folyamatosan bővítjük a Köznevelési Kerekasztalt. Nagy közös munkák állnak előttünk, hiszen az iskolákat nem csak kívülről akarjuk megújítani, hanem belülről is. Hónapok óta a pedagógusokkal közösen zajlik az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése, amelyben a lexikális tudás és a kompetenciafejlesztés egyaránt fontos. Magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás a célunk, amely felkészíti a fiatalokat a munkaerőpiac kihívásaira, és egész életre szóló értékeket, iránytűt is ad számukra” – mondta a találkozón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában