közmeghallgatás

2018.05.11. 20:00

Kérdések és válaszok a tavalyi vépi gázolaj-katasztrófával kapcsolatban

Még zajlik a kármentesítés a vépi vasútállomáson, a teljes talajmennyiséget elszállítják. Összefoglaló hangzott el a tavalyi év eredményeiről és az idei tervekről is.

Tóth Kata

Székely Edgár tájékoztatott a helyreállításról, a háttérben a képviselő-testület egy része Fotó: Szendi Péter/ VN

A vépi vasútállomáson 2017. szeptember 13-án bekövetkezett olajszennyezéssel kapcsolatban tájékoztatta a lakosságot Székely Edgár, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízvédelmi osztályvezetője és Ikker Tibor, a GYSEV Zrt. pályavasúti igazgatója a hétfői közmeghallgatáson.

Talajvizet és földet szennyezett a kiömló olaj

Gázolajat szállító tartálykocsik borultak fel, közben kettő megsérült, és tartalmuk, 126 ezer köbméter gázolaj kifolyt a vasúti pályatestre, egy része a földet szennyezte, a másik a talajvíz szintjén van – elevenítette fel a történteket Székely Edgár. A kárelhárítást a vízügyi igazgatóság irányítja, de a vasúttársaság rendelkezik a megfelelő eszközökkel, szakemberekkel, a tényleges kárelhárítást ők végzik. A szakember sorolta, mi történt eddig: mivel működő állomásról van szó, több vágányt le kellett zárniuk, egy vágányon van csak közlekedés. Viszonylag kis, koncentrált területen, 1500 négyzetméteren szennyeződött a terület, de több mint 10 ezer köbméternyi földtömeget érint, derült ki a tényfeltárás során, ebből eddig 5 ezret termeltek ki. Most Marcaliba szállítják az olajjal szennyezett földet. A helyszínen négyméteres gödör van, amit tovább nem mélyíthettek, mert a 2-es vágányt megközelítette a földkitermelés. Szádfalas védelmet alkalmaznak, nemsokára eljutnak a talajvíz mélységéig, itt tart most a mentesítés. A mélyítés júniusban befejeződik, utána a nyílt vízfelületről felitatják az olajat, majd kitermelik a gázolajjal kevert vizet, megtisztítják, aztán ősszel temetik be a gödröt tiszta földtömeggel. Az állomás körül lakók öntözhetnek, a kutakat is lehet használni, nyugtatta meg a vépieket.

Székely Edgár tájékoztatott a helyreállításról, a háttérben a képviselő-testület egy része Fotó: Szendi Péter/ VN

- A szádfal egyik oldalról megtámasztja a földet és megakadályozza a víz mozgását a város felé, ezért is döntöttünk emellett – tájékoztatott Ikker Tibor. Elmondta azt is: költséges a kármentesítés, amit a vasúttársaság fizet: csak a környezeti kár elhárítása több mint 600 millió forintba kerül. A töltésre, amit ősszel visszaépítenek, több hónapig nem lehet majd „vas-utat engedni”: úgy számolnak, hogy 2019 márciusa körül lesz újra forgalom a vágányokon. Addig négy-öt perces késésekkel számolni kell. Varga Gyula képviselő emlékeztetett: a lakosság nyugalommal, megértéssel vette tudomásul a katasztrófát, ezért köszönetet mondott. A helyreállításon dolgozó cégek munkáját is megköszönte.

Az elmúlt időszak és az idei tevek

A képviselő-testület nevében Kovács Péter polgármester számolt be az önkormányzat 2017. évi tevékenységéről, ismertette az idei év terveit is, majd képviselőtársaival együtt a felvetett kérdésekre válaszolt. Maga hozta szóba: a hulladékszállítás során kisebb zökkenők vannak, ezeket mindig igyekeznek megoldani. Kitért arra is: nincs még időpontja a városi lomtalanításnak. Szóba került a kerti égetés is: jelenleg hétfőn és pénteken engedélyezik a városban, de nemcsak száraz kerti hulladékot, hanem frisset, műanyagot, szemetet is égetnek sokan. Zavaró a füst, ezért úgy döntött a testület, hogy ősztől rendeletet módosít: hetente csak egyszer lehet majd égetni. A későbbiekre vonatkozóan: kétheti, majd havi egy alkalmat jelölnek ki. Megoldást keresnek arra, hogy a zöldhulladékot csökkenteni tudják, akár önkormányzati segítséggel.

Varga Gáborné sérelmezte: az ebeket a gazdáik esténként a temetőben sétáltatják. Azt is szóba hozta: egy hónapja az egyik szeméttárolónál annyi tuját, száraz ágat tett le valaki, hogy nem lehet megközelíteni a sírt. A polgármester válaszolt: a temetői házirend része, hogy állatot tilos bevinni. A Gamesz megoldja a szárazhulladék-elszállítást.

Kiricsi Miklós több panasszal élt: az Alkotmány utca végén lévő autószerelő telephelyének állapota szerinte nem méltó a városképhez. A temetőben miért nem egyforma magasak, egységesek a síremlékek? – ezt is felvetette. A kultúrházban a színpad mögötti részen raktárhelyiséget kellene kialakítani, javasolta. Beszélt arról is: Vépen sok helyen az utcán parkolnak az autók, közterületet használnak, akadályozzák a közlekedést, miközben a tulajdonosok bejárhatnának az udvarukra, garázsukba. A Jókai utcai járda aszfaltozását is sürgette. A polgármester reagált: többször jártak az autójavító telephelyén, de ha valaki a telkén belül rendetlen, azt nem tudják szankcionálni, kerítés építésére pedig nem kötelezhetik. A síremlékekre vonatkozóan egy szabály van: olyat kell építeni, hogy ne legyen balesetveszélyes. A művelődési ház legnagyobb gondja az, hogy nincs raktárhelye, erősítette meg Iszakné Koszorús Judit, ezért kell a színpad mögött tárolni mindent, nem lehet nagyobb rendet tartani. Varga Gyula újra szót kért: bár nem a város az általános iskola fenntartója, a szálak nem szakadtak el – megköszönte az iskola aktivitását Vép közéletében. A városban működő civil szervezetek munkáját is kiemelte: viszik Vép hírnevét, mondta. Szijj Vilmos alpolgármester az óvodát, a gondozási központot és a művelődési házat is említette: színvonalas programjaikhoz gratulált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában