Keresik a kivitelezőt

2018.05.10. 11:30

Megújulhat a kőszegi határátkelő

Közzétette honlapján a Közbeszerzési Hatóság a kőszegi átkelő átépítésére kiírt pályázati feltételeket. A 825 méteres szakaszból csak kétszáz méteren marad a régi út.

Budai Dávid

Változik a nyomvonal. A romos határátkelő épületét és Rattersdorfot is elkerüli majd az új út Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

 

Változik a nyomvonal. A romos határátkelő épületét és Rattersdorfot is elkerüli majd az új út Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Öt közúti átkelő felújítása kezdődhet meg hamarosan a magyar-osztrák határon, a munkálatokra mintegy 5 milliárd forintnyi uniós pénzt fordítanak. A beruházásra azért van szükség, mert ugyan 2007 óta – amikor Magyarország csatlakozott a schengeni övezethez – elvileg bárhol átléphető a határ, kiépített, korszerű átkelő kevés van, miközben a két ország közötti forgalom időközben jelentősen nőtt. A napi ingázók száma jelenleg eléri a 21 ezret. A Központi Statisztikai Hivatalnak már a 2011. évi népszámlálási adatai alapján is Győr-Moson-Sopron megyéből 13,5 ezren, Vas megyéből közel 5 ezren járnak Ausztriába dolgozni naponta. Az osztrák-magyar együttműködési program bizottsága tavaly októberben döntött arról, hogy a két ország közötti határátkelők közül melyeknek a fejlesztésére ítél oda támogatást a mostani európai uniós költségvetési ciklusban. Fél évvel ezelőtt mi is foglalkoztunk a témával, akkor Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Magyarország történelmi örökségeként említette, hogy határai viszonylag nehezen átjárhatóak: míg a kontinens nyugati felén átlagosan kettő-négy kilométerre, addig nálunk több mint húsz kilométerre vannak egymástól az átkelők. Októberi cikkünkben hat megújuló átkelőről írtunk, ám közülük a szentpéterfai kizárólag osztrák pénzből valósul meg.

A közbeszerzési értesítő szerint május 23-áig kell benyújtaniuk az ajánlatokat a kivitelezőknek

A Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett öt új osztrák-magyar határátkelő-kivitelezői pályázatából így mindössze a Kőszeg-Rőtfalva átkelő átépítése érinti Vas megyét, a többi: Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg), Fertőrákos-Sopronpuszta és Szentmargitbánya (Sankt Margarethen), a Várbalog-Albertkázmérpuszta és Féltorony (Halbturn), valamint a Rajka és Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) közötti átkelő a Győr-Moson-Sopron megyeiek közlekedését könnyíti. Összességében majdnem húsz kilométernyi út épül vagy újul meg a két oldalon csaknem 16,5 millió euróból, azaz mintegy 5 milliárd forintból. A térségben emellett gyorsforgalmi kapcsolatok épülnek, Körmendnél és Sopronnál autópályán is összekapcsolják a két ország közúthálózatát, valamint modernizálják a Fertőszentmiklóst Nezsiderrel (Neusiedl am See) összekötő vasútvonalat.

Az április 13-án nyilvánosságra hozott közbeszerzési értesítő szerint a kivitelezésre május 23-áig lehet pályázni. A tervezett nyomvonal új határmetszési ponttal a magyar oldali 87. számú főutat köti össze az osztrák oldali B61a jelű úttal, tehermentesítve ezzel a meglévő szűk keresztmetszetű kőszegi határállomást és az ausztriai Rattersdorf település belterületi szakaszát. Itt a magyar oldalon összesen 825 méteren kell elkészíteni az utat. Az első kétszáz méteren a már meglévő szakasz felújítása a feladat, míg a további 625 méteren új nyomvonalat kell építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában