Egyre kevésbé tájidegen

2018.05.10. 18:20

Művészeti szabadnapok Szentgotthárdon: az idén immár negyedszer

Negyedszer lesz helyszíne modern művészeti bemutatkozásoknak, performanszoknak Szentgotthárd. Egy lelkes médiaművész volt a Tájidegen művészeti szabadnapok ötletgazdája, három év hasznos tapasztalataival készülnek már az idei programsorra.

BAKOS ÁGNES

Folynak a negyedik Tájidegen előkészületei: w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina Fotó: Archív

Képlékeny még az idei Tájidegen pontos időpontja, teljesen gyakorlatias okokból: az anyagi lehetőségek függvénye, hogy augusztus 8. és 12. között lesz, vagy csak egy háromnapos programsor alakul – mondta el w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina. Idén is ők a főszervezők.

Folynak a negyedik Tájidegen előkészületei: w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina Fotó: Archív

Szerteágazó együttműködés

A napokban kiderül egy osztrák-szlovén-magyar pályázat eredménye, ha sikeres lesz, akkor osztrák és szlovén zenekarok is érkeznek augusztusban Szentgotthárdra. Aztán ott van Szentendre és Szentgotthárd kapcsolatának erősítése: a Vajda Lajos Stúdió egy már elnyert pályázati támogatást igyekszik úgy ütemezni, hogy alkotótáborral csatlakozzanak a Tájidegenhez – de ez szintén képlékeny még. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a két főszervező a Sziget fesztivál fellépője lesz augusztus 9-én, vagyis egy napot kihagynak az alkotótáborból. Szóval az biztos, hogy lesz negyedszer is Tájidegen, csak a részletek nem világosak még. Az igény már egyértelmű: keresik a rendhagyó művészeti összejövetelt az alkotók. Tibor azt mondta, a tavalyi fesztivál volt az áttörés, amikor már helyi támogatással is számolhattak, kiemelte Huszár Gábor polgármester pozitív hozzáállását a modern művészeti bemutatókhoz. – Minden modern és fúziós törekvésnek nehéz kitörni a maga szubkultúrájából – fogalmazta meg Takáts Fruzsina. Tavaly a Belga zenekar koncertje adott alkalmat az „átfedésre”, a modern és a populárisabb zene, művészet befogadására. Ezt szolgál(hat)ja az is, hogy a helyi alkotók más szentgotthárdi eseményekhez is igyekeznek kapcsolódni. Jó példa erre a Szerelmesek Fesztiválja. A Táj-idegen „mögött” álló Szemle egyesülettel a Templom galéria megtöltésével harmadik éve kapcsolódnak a programhoz – ez is egyfajta nyitás.

S éppen ezért merülhet fel a kérdés, hogy a program mennyire tájidegen. A főszervezők szerint mindig egyfajta „alternatív alternatíva” lesz a művészetek iránt érdeklődőknek.

Meghökkentő helyszínt keresnek

Igyekeznek meghökkentő helyszínt találni az idei alkotótábornak, hiszen a szerelmesek tava készül az egykori medence helyén, amely a tavalyi központi helyszínük volt. Az érdeklődőkről azt mondták, az első két évben egyfajta visszafogott kíváncsiságot tapasztaltak, a harmadik évre kialakult a célirányos érdeklődés az összművészeti performanszaik iránt. A korosztályt nézve nagyon vegyes a kép. Meglepődve tapasztalták, hogy nyitott az idősebb korosztály. Adott, hogy művészeti egyetemekről érkeznek 18-30 év közöttiek, diákok és tanárok is. A legtöbb résztvevő a főváros környékéről és Vas megyéből érkezik, az elsők között voltak azok, akiknek személyes

kötődése van a szervezőkhöz. Például a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai is résztvevők.

A negyedik Tájidegenen alkotni nem feltétlenül muszáj: bekapcsolódhatnak nézőként is egy-egy alkotómunkába az érdeklődők. Ahogy fejlődik, bővül, alakul a fesztivál egy dolog biztos: nem szeretnék elvinni csak zenei irányba a programsort. Marad mindig összművészeti – de egyre kevésbé tájidegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában