mint a korábbi években

2018.05.08. 20:29

Nem volt vészes az idei matekérettségi írásbelije

A tegnapi magyar- után ma a matematikaérettségin adtak számot tudásukról a diákok. Teljesíthető volt a két feladatlap.

Tóth Kata, Horváth Iza

Domonkos Ádám, Németh Mátyás és Viktor Mihály tegnap érettségiztek a Savariában

 

Domonkos Ádám, Németh Mátyás és Viktor Mihály tegnap érettségiztek a Savariában

Az ellenőrzéssel együtt másfél órába telt Király Bernadett szaktanácsadónak és Bodáné Szendrő Mónika természettudományi munkaközösség-vezetőnek az idei matematikaérettségi megoldása. A szombathelyi Horváth Boldizsár szakgimnázium tanárai érthető módon gyorsan végeztek -, a diákoknak három órájuk volt a két feladatlapra. – Az első rész könnyű volt, a második fokozatosan nehezedett. A gyerekek is így jöttek ki a vizsgáról, elfáradtak. Végig benn voltak a teremben, mert mindig azt javasoljuk, maradjanak, hátha az utolsó öt perc percben jön a szikra, és eszükbe jut a megoldás – mondták, hozzátéve, hogy mivel sok volt a hosszú szöveges feladat, a szövegértésnek – annak, hogy a diákok elolvasták-e pontosan a kérdést, mindenre válaszoltak-e – nagy szerepe volt a megoldásban. Nyolcvannyolcan közép-, egy diák emelt szintű érettségit írt náluk matematikából. – Az első feladatlap 12 feladatot tartalmazott: az alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre kérdezett rá. Amit lehetett, életszerű szituációba helyeztek. Igaz-hamis kérdések nem szerepeltek, pedig szoktak lenni, érdekes módon viszont két függvényes feladat volt ebben a részben. A gráfos példát két megoldással is el lehet fogadni – elemeztek a tanárok. A második feladatlap két részre oszlott: az A rész három feladatból állt, a feladatokhoz egy vagy több kérdés tartozott. A B részt három, egymással megegyező pontszámú feladat alkotta, amelyekből a vizsgázó választhatott kettőt, azokat kellett megoldania. Segédeszközöket – függvénytáblázatot, számológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt közép- és emelt szinten is vihettek be a vizsgázók.

Bodáné Szendrő Mónika természettudományi munkaközösség-vezető és Király Bernadett szaktanácsadó megoldották a feladatokat Fotók: Szendi Péter

A legtöbb végzősnek a matek volt a mumus tantárgya. A szombathelyi Savariában megkérdeztünk néhány érettségizőt, mennyire érezték nehéznek a feladatokat. Amikor az iskolába értünk, csak felszabadult diákokat láttunk. Láthatóan megkönnyebbültek a feladatlapok kitöltése után. Simonné Sipos Andrea igazgatóhelyettes elmondta: a javítókkal együtt kicsivel több mint százan érettségiztek matematikából ebben az évben. Az izgalom annak ellenére nagy volt, hogy műszaki iskoláról van szó. Domonkos Ádám, Németh Mátyás és Viktor Mihály is ma írta meg a feladatlapokat. Egyetértettek: kevésbé volt nehéz, mint amilyenre számítottak. Németh Mátyás úgy érezte, a szaktanárjuk ennél nehezebb dolgozatot vitt be órára, bár az érettségi második részében volt néhány buktatófeladat is. Domonkos Ádám szerint mindenki talált a szintjének, felkészültségének megfelelőt. Ádám országos szakmai versenyt nyert. Nagy tervei vannak a jövőben, ezért fontos a számára, hogy jól sikerüljön az érettségi. Családi hagyomány náluk, hogy mindenki reklámtáskával megy érettségizni, ő is így tett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában