tűzoltónap

2018.05.03. 21:51

Szent Flóriánt ünnepelték Szombathelyen

Tűzoltónap helyszíne volt az Ady tér, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság előtt mutatkoztak be a tűz-oltók, kiegészülve rend-őrökkel, mentőkkel. Elismerések átadásával is ünnepelték Szent Flóriánt.

Bakos Ágnes

Roncsautót bontottak a bemutatón. A legtöbb ovis rögtön kipróbálta volna a munkát

 

Szent Flórián emlékplakettet kapott Harangozó Bertalan
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Bőven lesz utánpótlás az egyenruhásoknál: tűzoltók és rendőrök is szívesen lennének az ovisok, akik tegnap ismerkedhettek a rendvédelmi hivatásokkal a megyei tűzoltónapon az Ady téren. Az Aréna óvoda apróságai az elsők között vették birtokba a rendőr-autót: kettesével ültek a vezetőülésre, és látszott a lelkes tekinteteken, hogy már aznap munkába állnának. Aztán sokan meggondolták magukat, és inkább azt a felszerelést öltötték volna magukra, amelyben egy autó szétvágását végezték tűzoltók: megmutatták, hogyan kell szakszerűen szétbontani egy balesetet szenvedett kocsit. A bátrak a mentőkhöz is tekinthettek, például újraélesztést mutattak kicsiknek és nagyoknak. Kicsit arrébb egy új típusú, magyar gyártmányú Rába tűzoltó gépjárműfecskendőt csodáltak sokan, az eszközt egy hónapja kapta a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság – emlékeztetett

Roncsautót bontottak a bemutatón. A legtöbb ovis rögtön kipróbálta volna a munkát

dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Vas megyében Körmend és Sárvár után Szombathelyen állt munkába ilyen gépjármű. Az eszközbeszerzések mellett a laktanya-felújításokat is említette, valamint számos jelentős eseményt sorolt: például augusztus végén rendezik Bükön az ország legerősebb tűz-oltója nemzetközi tűzoltóversenyt, és idén is lesz tűzoltó-találkozó. Szent Flórián alakját is említette, a tűzoltók védőszentjét pedig Harangozó Bertalan kormánymegbízott méltatta. Felidézte, hogy Flórián leszerelt katonaként vette fel a keresztény hitet, 304. május 4-én szenvedett vértanúhalált. Napjaink tűzoltóiról is beszélt: – Azért gyűltünk össze, hogy együtt fejezzük ki köszönetünket a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak, amiért becsületesen, állhatatosan helyt állnak Vas megye lakosságáért – mondta. A megyei tűzoltónapon megkoszorúzták a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épülete előtt álló Szent Flórán-szobrot. Elismeréseket adtak át a jeles napon: a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint több vasi város önkormányzata. Dr. Bognár Balázs Vas megye katasztrófavédelmi feladatai végrehajtását segítő munkája elismeréseként Szent Flórián-emlékplakettet adományozott Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnökének.

Dr. Bognár Balázs igazgató, dr. Unger István és Seper András igazgatóhelyettesek megkoszorúzták Szent Flórián szobrát Fotók: Nagy Jácint / Vas Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában