ökonap

2018.05.04. 21:26

Tündérkert született Répcelakon

17 őshonos facsemetét ültettek az iskola udvarára a gyerekek, köztük olyan fajtákat, mint a sárga ponyik és a mosolygó batul.

Budai Dávid

Különleges, őshonos fajtákat ültettek a gyerekek, akik örömmel vettek részt a munkában Fotó: Mesterházyné Jánosa Magdolna

– A gyümölcsészet fontos része volt egykor a Kárpát-medencében élő magyarság kultúrájának. A nagy hányattatások idején gyakran az egyetlen élelem a gyümölcs volt, amely őseinket megtartotta. Egy ezredéven keresztül szelektáltak, törekedve a legjobb fajták kiválogatására – mondta dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna, a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója annak kapcsán, hogy a nemrég rendezett fenntarthatósági hét ökonapján annyi őshonos facsemetét ültettek a gyerekekkel az iskola udvarán, ahány osztály van, vagyis 17-et. A fákat Kovács Gyula pórszombati erdésztől kapták, aki 1600-féle régi magyar gyümölcsfafajtát nevel saját tündérkertjében, köztük olyanokat is, amelyek már csak nála lelhetők fel. Répcelakra olyan fajták kerültek, mint a sárga ponyik, a mosolygó batul, az irsai körte, a birs vagy a naspolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában