Restaurálás

2018.05.14. 12:00

Újra a helyén a kőszegi oltár

Szombaton, az emlékhelyek napja rendezvényfolyamába ágyazva visszakerült régi helyére a restaurálás után újra eredeti fényében pompázó Esterházy-oltár.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Ohr Tibor

Egész pontosan az oltár ma már nem az eredeti helyén látható. Esterházy Miklós herceg, a vár tulajdonosa 1771-ben a várkápolnában állíttatta fel az oltárt a Boldogságos Szűz tiszteletére. Az 1963. évi felújítás során ajtót nyitottak a kápolna oldalába, így az oltár kikerült a torony külső falára. 2009. óta, amikor újabb munkálatok miatt biztonságba kellett helyezni, szétszedve pihent a külső várban. Végül 2016-ban a városnak sikerült 30 millió forint forráshoz jutnia a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán, így másfél év műtermi munka és egy hónap összeépítés után újra a látogatók elé kerülhetett a műkincs. Huber László polgármester köszönetet mondott Ágh Péter országgyűlési képviselőnek, aki sok egyeztetéssel segítette a kőszegiek pályázatát.

Fotó: Ohr Tibor

Az avatóünnepségen részt vett L. Simon László parlamenti képviselő, aki akkori miniszteri biztosként ugyancsak felkarolta az oltár restaurálásának ügyét. Elmondta, hogy a kormányzat feladatának tekinti a tönkretett szakrális terek rendbetételét. Harangozó Vilmos plébános Isten áldását kérte az oltárra. Gyarmati András, Heitler András és Tuskán József restaurátoroktól megtudtuk: a Szűzanyát a kisdeddel ábrázoló oltárkép egy bizánci Nikopeia-ikon másolata. Az oromzati festményről az Atyaisten tekint alá. Kétoldalt Szent Péter és Pál aranyozott szobra, kezükben könyvvel, felül két térdeplő angyal, középen az Esterházy-címer látható. Az 5,6 méter magas faoltáron a fő restaurálási feladat a rovarok és a nedvesség okozta károk helyreállítása, illetve a szakszerűtlen átfestés nyomainak eltüntetése volt.

Az emlékhelyek napja alkalmából vehették először birtokba a látogatók a vár képes audio guide készülékét. A hordozható berendezés Epres Attila színművész hangján tolmácsolja Ilon Gábor régész magyarázatait a vár egyes látványosságaihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában