2018.05.08. 14:00
Bizonytalanná válhat a vízpartokon a hagyományos strandbüfék sorsa
Hírek szóltak arról a közelmúltban, hogy a vendéglátóegységek működésében fennakadásokat okozhat a munkaerőhiány. Utánanéztünk, mi lehet az igazság.
Györkéné Baján Marianna, a nagymamától örökölt strandbüfé vezetője ízletes falatokkal kínálja az Őriszentpéterről érkezett Tolvaj Kittit és Tolvaj Tímeát Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
A kérdezősködést a Szajki-tavak ligetes sétányán kezdtük. Ifjúkori, nyári emlékekre támaszkodva kerestük a fák között megbúvó lángosost, ahol a frissen kisült magyar csemegéhez kismálna vagy nagymálna dukált. Sajnos a környék vendéglátósai egyelőre a hétvégi forgalomra koncentrálnak, így hétfőn délelőtt csak rendezkedő, festegető karbantartókkal találkoztunk.
A gersekaráti és a döröskei tó mellett még inkább látszott, hogy korán érkeztünk, a legtöbb strandbüfé ajtaján érintetlen lakatokat találtunk.
A döröskei szőlősgazdák és nyaralótulajdonosok várakozása a terület gazdaváltása óta érthető, de a vendéglátók még nem készülődnek. Nem tudják, mi várható igazán, és hogy alakul majd az idegenforgalom jövője.
Az Őrség egyik legkedveltebb nyaralóhelye a Vadása-tó. Vendégcsalogató, különleges strandbüféit korábban is szívesen látogatták a visszajáró turisták. Talán a legkedvesebb volt valamennyi között a halas Lenke néni bódéja. A fabódé helyén most takaros vendéglátóegységet találtunk, de a vendéglátás minősége emlékeztet Lenke néni stílusára.
Györkéné Baján Marianna – Lenke néni unokája – szerint a gyerekek és az unokák dolga, hogy ezek a falatozók őrizhessék a helyi vendéglátás tradícióit. A nagymama már 2006-ban meghalt, de a tőle ellesett fogások, a megszokott ízek – az unokák révén – tovább élnek. Szerintük csak ez lehet a jövő. Itt ugyanis mindenhez érteni kell: az ember egyszerre szakács, felszolgáló, és ha kell, konyhai kisegítő. A szakképesítés megszerzése után a fortélyokat csak ellesni lehetett.
Strandolás a Vadásán
A büfésoron sajnos találtunk olyan üzleteket is, ahol a tulajdonos szinte naponta kesereg amiatt, hogy nehezen talál megfelelő szakembert a működéshez. A legnagyobb gondot a szakácsok és felszolgálók hiánya okozza. Szakmai képzések vannak, de ebből a tevékenységből csak nehezen lehet magasabb béreket fizetni. Ha a vendéglátós családjában nem maradt, aki folytathatná a megkezdett munkát, a legtöbben kénytelenek lesznek bezárni a strandbüfét.
Búcsúzóul még vetünk egy pillantást a tóparton szomorkodó, egykor szebb időket látott étteremre, amely egyelőre kiadó, de miért ne bíznánk benne, hogy hamarosan itt is serénykedni kezd majd egy családi vállalkozás?