vadása

2018.05.08. 14:00

Bizonytalanná válhat a vízpartokon a hagyományos strandbüfék sorsa

Hírek szóltak arról a közelmúltban, hogy a vendéglátóegységek működésében fennakadásokat okozhat a munkaerőhiány. Utánanéztünk, mi lehet az igazság.

PÓSFAI PÉTER

Györkéné Baján Marianna, a nagymamától örökölt strandbüfé vezetője ízletes falatokkal kínálja az Őriszentpéterről érkezett Tolvaj Kittit és Tolvaj Tímeát Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A kérdezősködést a Szajki-tavak ligetes sétányán kezdtük. Ifjúkori, nyári emlékekre támaszkodva kerestük a fák között megbúvó lángosost, ahol a frissen kisült magyar csemegéhez kismálna vagy nagymálna dukált. Sajnos a környék vendéglátósai egyelőre a hétvégi forgalomra koncentrálnak, így hétfőn délelőtt csak rendezkedő, festegető karbantartókkal találkoztunk.

A gersekaráti és a döröskei tó mellett még inkább látszott, hogy korán érkeztünk, a legtöbb strandbüfé ajtaján érintetlen lakatokat találtunk.

Györkéné Baján Marianna, a nagymamától örökölt strandbüfé vezetője ízletes falatokkal kínálja az Őriszentpéterről érkezett Tolvaj Kittit és Tolvaj Tímeát Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A döröskei szőlősgazdák és nyaralótulajdonosok várakozása a terület gazdaváltása óta érthető, de a vendéglátók még nem készülődnek. Nem tudják, mi várható igazán, és hogy alakul majd az idegenforgalom jövője.

Az Őrség egyik legkedveltebb nyaralóhelye a Vadása-tó. Vendégcsalogató, különleges strandbüféit korábban is szívesen látogatták a visszajáró turisták. Talán a legkedvesebb volt valamennyi között a halas Lenke néni bódéja. A fabódé helyén most takaros vendéglátóegységet találtunk, de a vendéglátás minősége emlékeztet Lenke néni stílusára.

Györkéné Baján Marianna – Lenke néni unokája – szerint a gyerekek és az unokák dolga, hogy ezek a falatozók őrizhessék a helyi vendéglátás tradícióit. A nagymama már 2006-ban meghalt, de a tőle ellesett fogások, a megszokott ízek – az unokák révén – tovább élnek. Szerintük csak ez lehet a jövő. Itt ugyanis mindenhez érteni kell: az ember egyszerre szakács, felszolgáló, és ha kell, konyhai kisegítő. A szakképesítés megszerzése után a fortélyokat csak ellesni lehetett.

 

A büfésoron sajnos találtunk olyan üzleteket is, ahol a tulajdonos szinte naponta kesereg amiatt, hogy nehezen talál megfelelő szakembert a működéshez. A legnagyobb gondot a szakácsok és felszolgálók hiánya okozza. Szakmai képzések vannak, de ebből a tevékenységből csak nehezen lehet magasabb béreket fizetni. Ha a vendéglátós családjában nem maradt, aki folytathatná a megkezdett munkát, a legtöbben kénytelenek lesznek bezárni a strandbüfét.

Búcsúzóul még vetünk egy pillantást a tóparton szomorkodó, egykor szebb időket látott étteremre, amely egyelőre kiadó, de miért ne bíznánk benne, hogy hamarosan itt is serénykedni kezd majd egy családi vállalkozás?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában