étkezés

2018.05.05. 15:00

Veszélyesek lehetnek a fűszerek?

A közelmúltban több alkalommal is történtek furcsa ételmérgezéses esetek a fővárosban.

Budai Dávid

Molnár Dávid, egy szombathelyi étterem szakácsa karajszeleteket ízesít. Mint elmondta, ők mindig ugyanattól a jól bevált cégtől szerzik be a fűszereket. Ügyelnek a nyomonkövethetőségre Fotó: Unger Tamás

A mérgezés jelei

Néhány hete 11 izraeli turista lett rosszul, akik nem sokkal elutazásuk előtt egy jó hírű budapesti étteremben gulyáslevest ettek. Mint később elmondták, az étkezés befejezése után elkezdtek szédülni, zavart lett a látásuk, gyengeséget, túlzott fáradtságot éreztek, fulladtak és nehezen tudtak járni. Pár nappal később 17 turista került kórházba ételmérgezés miatt: mint kiderült, ők is gulyást ettek. Április 26-án hajnalban néhány órán belül két – hasonló tüneteket mutató – zavart állapotban lévő és lázas beteget szállítottak kórházba, a tünetek atropinmérgezésre utaltak.

Molnár Dávid, egy szombathelyi étterem szakácsa karajszeleteket ízesít. Mint elmondta, ők mindig ugyanattól a jól bevált cégtől szerzik be a fűszereket. Ügyelnek a nyomonkövethetőségre Fotó: Unger Tamás

Érdekesség

Azóta már tudjuk, mindegyik esetben a csattanó maszlag magja okozta a gondot, ami belekeveredett a fűszerköménybe. Az persze, hogy ez hogyan lehetséges, még kérdés. Ughy Péter gyombiológus, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának növényvédelmi szakügyintézője elmondta, a csattanó maszlag – lévén, hogy gyomnövény – elvileg megjelenhet a kertkultúrákban, de elég könnyű észrevenni, mivel a növény másfél méteresre is megnő, és magja is jellegzetes.

Az ügy további érdekessége, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) még márciusban hívott vissza három vállalkozás által forgalmazott, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköménytételt, és azóta már az Egyiptomból származó fűszerköménytől is óva intenek. Szinte biztos, hogy a mérgezést okozó étterem – amely a történtek hatására azóta már bezárt – korábban az említett források valamelyikétől vásárolt.

Van okunk félni?

Több mint egy hónapja hívta vissza a Nébih a szennyezett fűszereket, és egy hete volt az utolsó mérgezéses eset. A kérdés most az, hogy van-e okunk félni. Pammer István, a Kereskedők és Vendéglátók Vas Megyei Érdekvédelmi Szervezetének ügyvezetője szerint nincs. Nagyon ritkán fordul elő ugyanis, hogy a fűszerek miatt bármilyen gond is előfordulna az éttermekben, a köménymag ráadásul az a fűszer, amit nem használnak nagy mennyiségben, ellentétben például a borssal vagy a paprikával. Az étteremtulajdonosok lehetőség szerint a jól bevált, megbízható cégektől szereznek be mindent, a fűszereket is, de a csomagolásba ők sem látnak bele – tette hozzá. Pammer István hangsúlyozta, az éttermekben nagyon szigorúan nyomon követik a felhasznált alapanyagokat. Ahol minden szabályt betartanak, ott nemigen lehet gond, elszigetelt esetek persze – mint amilyen a mostani – előfordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában