civil nap

2018.06.08. 07:00

A világbajnok kísérlete Szentgotthárdon – Sok érdeklődőt vonzottak a hagyományos fegyverek

Miközben a Várkert fái alatt a helyi civil szervezetek tartották főzőversenyüket, a park egy másik részében íjásznap zajlott.

VN

Mónus József a toronyban Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A hagyományőrző íjásznapot második alkalommal szervezte meg az Őr-Nyék Hagyományőrző Lovasíjász Harcművészeti Alapítvány azzal a szándékkal, hogy megismertessék az ősi íjászat szépségeit az érdeklődőkkel.

Délelőtt a hagyományos gyalogos- és lovasíjász-, illetve betyárviseletbe öltözött résztvevők a templom kapujától a városi fúvószenekar kíséretével érkeztek meg a barokk kertbe. A „szentgotthárdi törzs” ősi szokás szerint fogadta a keleti törzset, amely az ország túlsó feléből érkezett a rendezvényre. A kenyér és a bor megosztása után üdvözölte egymást a két hagyományőrző csapat, ezzel el is kezdődött az íjásznap.

Mónus József a toronyban Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A nap folyamán lehetőség nyílt megismerkedni a korabeli fegyverekkel, többek között a fokossal, kelevézzel, bárdokkal, harcedzett török szablyával. A legtöbb érdeklődő azonban mégis az íjászkodást választotta, sokan próbálkoztak meg a tradicionális magyar harci eszköz használatával. Az ebédet követően az Őr-Nyék Hagyományőrző Egyesület tagjai látványos lovasíjász-bemutatót tartottak.

Az íjásznap keretében egy (sajnos sikertelen) rekordkísérletnek ugyancsak tanúi lehettek a szentgotthárdiak. Mónus József többszörös távlövő világbajnok a szentgotthárdi barokk templom 64 méter magas tornyából egy 210 méter távolságra kihelyezett A4-es méterű papírlapra lőtt saját készítésű íjával és vesszőivel. A papírlapra a trianoni békeszerződés (amelyet gyakran békediktátumnak is neveznek) szövegét nyomtatták, amely így szimbolikus jelentéssel is bírt, hiszen két nappal később volt a 98. évfordulója az országcsonkító döntés aláírásának.

A cikk a 9970.hu információi alapján készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában