a szakértőt kérdeztük

2018.06.28. 15:00

Csak orvosi vizsgálat után lehet dolgozni a vendéglátásban és a kereskedelemben

Tart a nyári szezon, milyen aktuális munkavédelmi feladatok vannak a kereskedelem és a vendéglátás területén? Milyen orvosi vizsgálatokra van szükség, ha valaki olyan munkát vállal, ahol élelmiszerekkel érintkezik?

Merklin Tímea

Fő az egészség – mindenütt, a vendéglátásban főleg Fotó: VN-illusztráció

Munkavédelmi szempontból alábecsült területnek minősítik a munkáltatók a kereskedelmet és a vendéglátást, azonban sokrétű „kóroki” tényező fordulhat elő ezeken a munkahelyeken. A nyár beköszöntével a munka ideális beosztása helyett fel kell készülniük a feltorlódó munkákra, egy nagyobb csoport érkezése mindig kihívást jelent. A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának főosztályvezető-helyettesét, Kard Enikőt kérdeztük a szabályokról.

– A munkabiztonság mellett a munka-egészségügyi kockázatok is jelentőssé válnak, amelyet a nagy meleg, a kedvezőtlen klíma tovább erősíthet.

Fokozott problémát jelent a fluktuáció és az alkalmi (beugró) dolgozók hozzáállása, tapasztalatlansága és a kapkodás. A hatóságunk által feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek ismeretében, a munkabiztonság terén többnyire megelőzhető balesetekkel, továbbá a munkaegészségügy vonatkozásában ugyancsak elkerülhető foglalkozási megbetegedésekkel találkozunk – tájékoztatott Kard Enikő. – Munka biztonság kapcsán alapproblémát jelent a kézi anyagmozgatás helytelen végzése, a kések és poharak helytelen tárolása ugyanúgy, mint a gázpalackok eldőlés elleni védelmének hiánya, a raktárhelyiségekben nem megfelelő anyagtárolás, a nem megfelelő méretű közlekedési utak, a főzőzsámolyok nem előírásszerű megközelíthetősége, továbbá az érintésvédelmi szabálytalanságok.

Munka-egészségügyi szempontból a vonatkozó jogszabályi rendelkezések a vendéglátás, kereskedelem kapcsán többletelőírásokat rögzít.

Fontos, hogy amennyiben a munkavállaló ételekkel érintkezhet, megfelelő előzetes orvosi vizsgálat alá essék, amely vizsgálat pandémiás jelentősége nemcsak a munkavállaló, hanem a vendéglátó egységben, hotelben megforduló vendégek egészségét is védi. Sok munkakörben előírás a dolgozó oltása olyan betegséggel szemben, amelyre megfelelő oltóanyag biztosított.

Az üzemorvosok működéséhez sokrétű kötelezettség járul

Fő az egészség – mindenütt, a vendéglátásban főleg Fotó: VN-illusztráció

– Hatóságunk tapasztalatai sajnos nagyon vegyes képet adnak. A munka-egészségügyi területen tevékenykedő orvos végzettségű szakemberek túlnyomó többsége csak az orvosi vizsgálatok elvégzését tekinti fő feladatának, miközben az üzemorvosok működéséhez sokrétű kötelezettség járul. Ellenőrzéseink során a munkahelyek lehető legszélesebb spektrumú vizsgálatára törekszünk, amely ki kell, hogy terjedjen a munkahelyek és a munkaeszközök állapotára, a munkahigiénés előírások betartására, a vegyi anyagok helyes használatára, a védőeszközök megfelelőségére, az orvosi vizsgálatok megtörténtére, az oktatások elvégzésére. A nyár azonban kiemelten a meleg klíma hatását erősíti, ami az emberi szervezetben elváltozásokat okozhat. Ehhez járul hozzá a figyelmetlenség, és a kettő együttesen balesetek, illetve megbetegedések kiváltója lehet. A meleg klímára vonatkozó szabályozások egyértelműen rögzítik a munkáltató feladatát. Adott nehézségi fokú munkához egy meghatározott intervallumú hőmérsékleti, illetve klímaértéket kell a munkahelyen biztosítani – tudtuk meg a főosztályvezető-helyettestől. – A munka jellege (pl. konyhákban, vagy mosodákban) ezt sok esetben nem teszi lehetővé, így a jogszabály erre is támpontot nyújt, amely szerint szervezési intézkedésekkel kell a munkáltatónak védenie a dolgozói életét, egészségét, hogy a testhőmérsékletük ne emelkedjék egy veszélyes értékre. Megfelelő hőmérsékletű védőital, óránkénti 5-10 perc időtartam közti munkaközi szünet, ivópohár, ventilátorok beüzemelése merül fel lehetőségként.

Elviselhetetlen meleg

Nagyon kevés helyen található meg klimatizált pihenőhelyiség, de előfordult már olyan eset, hogy annak ellenére, hogy ez utóbbi biztosítva volt, a dolgozó a néhány perces, az egészségét védeni kívánt munkaszünetet a tűző napon (dohányozva) töltötte el. Sok közérdekű bejelentést kapunk a nyári kánikulai időszakban, amelyek elsősorban az elviselhetetlen melegre reflektálnak. A hatóságunk már a múlt héten vizsgálat alá vont munkáltatót a kedvezőtlen klíma okán. A munkahelyként működő épületek helyiségeinek egy jó része elavult technológiával bír, és a meleget átvevő falak miatt akkor sem érződik azonnal a kedvezőbb klimatikus hatás, ha a kinti időjárás enyhébbre fordul. A munkabalesetek és a megbetegedések megelőzése közös feladatunk, amely nemzetgazdasági érdek is, a dolgozó egészsége és a munkakörnyezet megfelelősége sokszor többet jelent, mint az anyagi elismerés, a béremelés. A hatóság az országos tendenciákkal egyezően a munkáltatókat partnernek tekinti, ugyanakkor a szakemberek feladata a hatósági ellenőrzések során a hiányosságok lehető legteljesebb feltárása, hogy minél kevesebb kiesett nap kerüljön be a statisztikába baleset, megbetegedés okán. A 2017 második félévében elvégzett országos szintű, a kereskedelmet érintő Vas megyei ellenőrzések során azonban nemcsak negatívumokkal, de jó munkahelyi gyakorlattal is találkoztak a hatósági felügyelők. Ilyenkor a jegyzőkönyvben ugyan nem, de szóban dicséret illeti a munkáltatót.

A jövőben az együttműködést erősíteni kívánják

Kard Enikő még azt az információt is megosztotta lapunkkal, hogy hatóságukat egyre gyakrabban keresik meg tanácskéréssel mind a munkavállalók, mind az őket foglalkoztatók. A jövőben az együttműködést még inkább erősíteni kívánják, nyílt napokkal, előadásokkal hívják fel a fi gyelmet, hogy a munkavédelem közös érdek, és közös érték: vigyázni arra, ami az egyik legfontosabb, az egészségre. Megkérdeztünk egy háziorvost, milyen orvosi vizsgálatokra van szüksége annak, aki élelmiszerekkel kerül érintkezésbe egy nyári munka során, például egy egyetemista elmegy nyáron söntésbe vagy étterembe kisegítőnek? Dr. Tímár Péter háziorvos elmondta, hogy egy egészségügyi kiskönyvet kell beszerezni, amelyben van egy aláírni való formanyomtatvány: a munkavállaló megígéri, hogy amennyiben fertőző betegségre utaló jeleket észlel, azonnal jelzi a munkaadónak, illetve a házivagy üzemorvosnak. Az orvos egy személyi higiénés vizsgálatot végez el, részben kikérdezéses módszerrel, részben fi zikai vizsgálattal, megállapítja, hogy a kliens potenciálisan fertőző-e, van-e például fertőző bőrbetegsége. Van-e olyan orvosi tünet vagy elváltozás, ami fertőző betegségre utal, vagyis alkalmas-e a munkavégzésre.

Amikor valaki életében először vállal olyan munkát, ahol élelmiszerekkel vagy emberekkel foglalkozik (például óvoda, iskola, idősellátás, egészségügyi szolgálat), székletvizsgálatot is kell végezni, ami kimutathat egyes fertőző betegségeket – hallottuk a háziorvostól. – Ezen kívül szükség van egy mellkasröntgen-vizsgálatra is, amivel krónikus légúti fertőző betegséget keresünk, például TBC-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában