megemlékezés az ŐrvidékHázban

2018.06.29. 20:56

Dédapám nagy háborús története – Az egészségügyben szolgáltak, hősként

A magyar egészségügy napja alkalmából tartottak megemlékezést az ŐrvidékHázban. Kihirdették a Dédapám nagy háborús története pályázat eredményét.

VN

Dr. Kopcsó István a világháborús katona-egészségügyi szolgálatról tartott előadást Fotó: Unger Tamás/ VN

 

Dr. Kopcsó István a világháborús katona-egészségügyi szolgálatról tartott előadást Fotó: Unger Tamás/ VN

A város önkormányzata társadalmi és civil szervezetekkel összefogva 2014 és 2018 között kiemelten kezelte, kezeli az I. világháború emlékezetét. A fi gyelem központjába kerültek a megye világháborús emlékei, megújult köztéri szobrai, emléktáblái. Az elődök előtti tisztelgés állandó programja a magyar egészségügy napja alkalmából tartott megemlékezésnek: pénteken az ŐrvidékHázban dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Hon védség egészségügyi főnöke Katonaorvosok az I. és II. világháborúban címmel szakmai és történelmi szempontból is összefoglalta a két világháború egészségügyi ellátásának rendszerét, és helyi vonatkozásokra is kitért előadásában.

 

Kourim Gizellát, a katonák „vasárnapi Nagyságát” említette, aki hétköznap könyvelői munkát végzett, hétvégente a katonák ellátását segítette ápolónővérként, és dr. Smidt Lajost, a fronton szolgáló sebészfőorvost. A megemlékezés után a résztvevők koszorút helyeztek el a Markusovszky Kórház külső telephelyén, a háborúban elhunyt katonaorvosok és egészségügyi személyzet előtt tisztelgő emlékműnél. Pfingstl Josef a dédnagyapja, Szabados György nagy háborús történetéből, naplójából és a nagymamája elbeszéléséből merített pályamunkájában – két társával együtt őt is díjazták pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában