Torjay Valter

2018.06.02. 18:00

Előadás az esőben, pont a szent szülőhelyén

Az eső miatt pénteken elmaradt a Szent Márton temetői séta Torjay Valterrel, előadást tartott viszont a Szent Márton-templomban dr. Kiss Gábor régész.

Merklin Tímea

Dr. Kiss Gábor régész Mártonról beszél Fotó: Szendi Péter

A templom történetében jelentős szerepet játszó domonkosokhoz képest is régebbre nyúlt a régész: a Szent Márton temető múltjába, amely az ókorban ered. Savaria vértanúját, Quirinust itt temették el – miután a patakba dobták egy malomkővel a nyakában – Savaria keleti temetőjében. A 350-es években a testét átvitték a városi bazilikába. Nem tudni, hogy maradtak-e itt csontjai, de nem is az ereklye fontos, hanem a „locus sacer”, a szent hely, ahonnan a szent felvételt nyert a mennyek országába.

Dr. Kiss Gábor régész Mártonról beszél Fotó: Szendi Péter

Az ókeresztény idetemetkezések sírtáblái, a Krisztus-monogramos kövek miatt később Nagy Károly frank király megalapozottnak látta a feltevést, hogy ezt a helyet azonosítsa családja védőszentje, Márton szülőhelyével. A templom bal oldali kápolnája a Szent Márton-kápolna, amelynek legendája szerint itt állt a szülőház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában