programok

2018.06.02. 08:00

Hogyan születik a mesekönyv? – Hamarosan megkezdődik a 89. Ünnepi Könyvhét

A Berzsenyi Dániel Könyvtár két egész héten át kínál programokat a hamarosan megkezdődő 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából.

Lutor Katalin, Ölbei Lívia

Fodor Veronika írónővel és Szimonidesz Hajnalka illusztrátorral Zsigri Mária könyvtáros (balról) beszélgetett a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Fotó: Szendi Péter

Nyitórendezvény

A BDK pénteki nyitórendezvényén a Paragvári és a Brenner iskola alsó évfolyamos tanulói vettek részt: Fodor Veronika Legendák a Pannónia gőzhajó fedélzetéről című könyvéről mesélt, a meseregény illusztrátora, Szimonidesz Hajnalka is eljött.

Mese vagy regény

Meseregény – talán, de lehetne akár képeskönyv, ismeretterjesztő kötet, egyszerűen mese vagy regény is. A szövegben rengeteg régies kifejezés, múlt századi eszköz előfordul, ráadásul szakmai szókincsből építkezik: a mű ihletője Vera nagypapája volt, az egykori hajóslegény. Az írónő sok apró kincset összegyűjtött ezekből az időkből, és a könyv főhősének is továbbadta ezt a szokást. Az eszköznevek értelmezéséhez nagy segítséget ad a könyv: a fejezetek végén szókincstári öszszegzés található képekkel, magyarázattal. Fodor Veronika kedveli az „átmentést”. A Szentivánéji álom című Shakespeare-vígjátékhoz és az Egy kiállítás képeihez –Muszorgszkij megunhatatlan zeneműve – is írt már mesét.

Fodor Veronika írónővel és Szimonidesz Hajnalka illusztrátorral Zsigri Mária könyvtáros (balról) beszélgetett a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Fotó: Szendi Péter

A BDK-ban kiderült: a gyerekeket nagyon érdekli a könyv „háttértörténete”: hogyan került az írónő fejéből most ide a kezünkbe. A javításról, a tördelésről kérdeztek: a csodás rajzok a szöveggel egyenértékű alkotóelemek.

A program folytatása

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban a jövő héten folytatódik a program: külön a gyerekeknek és külön a felnőtteknek. Az ünnepélyes könyvheti megnyitót – egy nappal a budapesti országos megnyitó után – június 8-án tartják a Fő téren, ahol a könyvek mellett mutatványosok is megjelennek.

Közben meg vasi illetőségű szerzők is megjelennek a budapesti, Vörösmarty téri könyvsátrak között. Balló László például június 9-én dedikálja nemrégiben – két évtized hallgatás után – Szombathelyen, a Szülőföld Könyvkiadónál megjelent versválogatását: a Fekete Sas sátránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában