nyári veszélyforrások

2018.06.14. 07:00

Komoly gyermekbalesetek: nemegyszer egymást viszik bele a rosszba

Száznál is több gyermek szenved halálos balesetet minden évben Magyarországon, 35 ezren kórházi kezelésre, 470 ezren pedig sürgősségi ellátásra szorulnak a különféle balesetek miatt.

Lakosi Gabriella

Dr. Balasa Tibor elmondta: nyáron hozzájuk főleg csonttöréssel kerülnek a gyerekek Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Ez azt jelenti, hogy négyévente legalább egyszer minden magyar gyermek bekerül az egészségügyi ellátórendszerbe. Itt a nyár, közeleg a szünidő, ami a sürgősségi osztályok forgalmán is meglátszik. Balasa Tibor Vas megyei balesetsebész-szakorvos elmondta, a nyári időszakban hozzájuk leginkább csonttörésekkel kerülnek a gyerekek.

Dr. Balasa Tibor elmondta: nyáron hozzájuk főleg csonttöréssel kerülnek a gyerekek Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Sok a trambulinbaleset:

például ha túl sok gyerek használja felügyelet nélkül az eszközt, az könnyen végződhet kéz vagy lábtöréssel. A strandon is az esés okozza a legnagyobb problémát – tette hozzá a szakember. Ha a gyerek beüti a fejét, de nem vérzik, nincs rosszul, akkor nem muszáj azonnal orvoshoz fordulni. Ha viszont aluszékony, hányingere van, furcsán viselkedik, vagy az idő előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, azonnal a rendelőbe kell sietni.

Amputálás, fulladás egy méteres vízben

A tavalyi nyári szünetben előfordult, hogy egy 16 éves fiú lába úgy megégett áram ütés okán, hogy nem tudtak rajta segíteni, amputálni kellett. Az is tavaly fordult elő, hogy egy esti grillezés alkalmával csak tíz percre veszítették szem elől a négyéves kisfiút a felnőttek, és amikor megtalálták a kerti medencében, már nem lehetett segíteni rajta, egyméteres sem volt a víz, amelybe belefulladt. Igaz, tragikus balesetből egyre kevesebb van, de kisebb-nagyobb sérüléssel mind több gyerek kerül kórházba nyaranta.

A 2016-os adatok alapján 30 ezer gyereknek a kórházban telt a szünet egy része,

470 ezren pedig az ügyeleten kötöttek ki. A halálos kimenetelű sérülések száma viszont az elmúlt esztendőkben a felére csökkent, ugyanakkor az elmúlt tíz évben tavaly fulladt meg a legtöbb gyerek vadvizekben. A szakértők a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. A gyerekekben ugyanis erősebb a hamis biztonságérzet, hogy „velem nem történhet semmi baj”. A gyermekpszichológus szerint az 5-7 évesek még tiszteletből, tekintélyből elfogadják, amit a szülők mondanak, de a kiskamaszoknak már nem használ a tiltás, 9 éves kor felett pedig sokszor egymást viszik a rosszba a gyerekek. Éppen ezért kell akár mindennap – partnernek tekintve őket – elmagyarázni, hogy miért és mire kell figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában