akár biciklivel is

2018.06.30. 15:00

Könnyedén eljuthatunk vonattal Szombathelyről a Balatonhoz

Június 16-ától, szombattól két és fél hónapon át nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok a balatoni vonalakon. Egyes vasútállomások utasforgalma meg is tízszereződhet a nyári időszakban.

A megyeszékhelyről gond nélkül eljuthatunk az északi partra Fotó: Unger Tamás / VN

Fotó: Unger Tamás / VN

A tavaly nyári utasszámok azt mutatják, hogy beváltak az elmúlt évek fejlesztései, a menetrendi reform, a 2017-ben bevezetett értékesítési újdonságok. A tavalyi nyári szezonban a Balaton-parton 1,437 millióan utaztak vonattal, 113 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A balatoni forgalomból származó bevétel 2017 nyarán meghaladta az 1,4 milliárd forintot, 105 millióval volt magasabb, mint 2016 nyarán – derült ki a MÁV-Start közleményéből.

A megyeszékhelyről gond nélkül eljuthatunk az északi partra Fotó: Unger Tamás / VN

Szombathelyről könnyedén eljuthatunk a Balatonhoz

A vasi megyeszékhelyről szinte minden északi parti településre el lehet jutni átszállás nélkül. Vonyarcra például háromnegyed hétkor és fél tízkor is indulnak vonatok. Badacsonyba és Tihanyba pedig 8 óra után utazhatunk közvetlen járattal. A kényelmes visszaútról is gondoskodtak a menetrendben. Tihanyból 17, Badacsonyból 16 óra után, míg Vonyarcról délután 5 és este fél 8 környékén is indul járat Szombathelyre.

Kényelmesen, akár biciklivel is

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonattal nyaralni indulók 2018-ban is az utazási igényekhez igazodó járatok közül választhatnak a Balaton északi és déli partja felé egyaránt. Június 16. és augusztus 26. között korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, hétvégén pluszvonatok és kerékpár-szállítási lehetőség várja a magyar tengerhez utazókat.

A vasúttársaság jelentősen növelte bizonyos vonatok kerékpár-szállítási kapacitását, és bővítette a kötelező kerékpárhelyjegy-váltással közlekedő vonatok számát. Szombathelyről közvetlen vonat indul az északi parti üdülőhelyekre, ezeken pedig 16 darab bicikli szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

Kiderült az is, hogy Siófok vezeti a legforgalmasabb állomások listáját, 149 ezren utaztak ide, Fonyódon 63 ezres, Zamárdin 58 ezres, az újjáépített balatonfüredi állomáson 57 ezres utasforgalmat mértek 2017 júniusától augusztus végéig. A balatonfüredi állomáson a nemzetközi bevétel 58 százalékkal nőtt a 2017-es vizes világbajnokságra érkező szurkolóknak köszönhetően. A bringások körében is sikerült népszerűbbé tenni a vonatozást, 54 ezer kerékpárjegyet váltottak a tó partjára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában