Repülőnap

2018.06.03. 11:00

Legendák a levegőben Szombathely felett

Látványos légibemutatók, és extrém sétarepülések, ezrek voltak kíváncsiak a repülőnapra szombaton.

Budai Dávid

Ketté szelték az eget

Az minden szombathelyinek feltűnhetett, hogy az átlagosnál messze több repülő hasítja az eget a város fölött szombaton. Nem véletlenül, ugyanis a városba érkezett a Legendák a levegőben rendezvénysorozat. Az első repülőnapot 2009-ben rendezték meg Dunakeszin, majd ahogyan teltek az évek egyre több helyszínen tűntek fel a repülők. Szolnok, Hajdúszoboszló, Békéscsaba és Budaörs után, idén úgy döntöttek, hogy a Dunántúl egét is meghódítják, így Zalakaros mellett Szombathelyre esett a választás. Mindezt az esemény szervezőjétől, Vécsei Mihálytól tudtuk meg, aki azt is elárulta, hogy tervezik a folytatást a vasi megyeszékhelyen, jönnek jövőre is.

 

Mindenesetre, aki nem látott még zenére piruettező vitorlázó műrepülőt, vagy nem tudta elképzelni, hogyan festhet Süsü a sárkány, miközben siklóernyőről szór cukorkát a gyerekeknek, esetleg mindig is kíváncsi volt arra, milyen látvány lehet egy közelharcba keveredett repülő, az jól tette, ha kilátogatott tegnap a szombathelyi reptérre. Ez utóbbi bemutató kimondottan látványos és szórakoztató volt. Előbbi köszönhető a szlovák pilótának Román Kovácsnak és a profi pirotechnikának, utóbbi pedig Nagy Jenő, alias Zsenya érdeme volt, aki kimondottan vicces kommentárral fűszerezte a látottakat.

Fotó: Unger Tamás

Nem könnyű megtanulni

A repülés is olyan, mint minden más, kívülről nézve egyszerűnek tűnik, ám ahhoz, hogy az 1979-es Zlin 526-os olyan könnyedén és hiba nélkül repülhessen, rengeteget kellett gyakorolni. Román Kovácsnak pedig volt ideje rá, mivel négy éves kora óta repül, követve apja és nagyapja példáját. Elmondása szerint – szerencsére igen jól beszélt magyarul – szezononként nyolcvan órát tölt levegőben, ami elég soknak számít, tekintve, hogy repülőgép szerelésből él és nem hivatásos pilóta. Elárulta, a mostani bemutatón maximális sebessége 200 km/h óra körül volt, és amikor legalacsonyabban repült, alig volt három méterrel a talaj fölött. Miután a szárnyak fesztávolsága meghaladja a tíz métert, könnyen belátható, hogy itt már nem lehet hibázni. Román Kovács nem hibázott, ahogyan nem hibázott az élő legenda, Vári Gyula háromszoros világbajnok műrepülő pilóta sem, akivel a legbátrabbak repülhettek is. Azoknak persze, akik tisztelik a fizika törvényeit ez eszébe sem jutott, Müller Csaba azonban – mint elmondta – igazi adrenalin vadász, így ő bevállalt egy repülést. – Aki nem bírja a hullámvasutat, az ne menjen föl, egy-egy figuránál akár 6-7 G is hathat az emberre, éreztem is, hogy torzul az arcom – mesélte percekkel azután, hogy földet értek.

Fotó: Unger Tamás

Aki nem vágyott ennyire extrém élményre, de megnézte volna milyen föntről a város, annak sem kellett csalódnia, mivel sétarepülésre egész nap lehetett jelentkezni, hamar hosszú sorok is kialakultak, pedig több gép, köztük egy helikopter is folyamatosan szállította az érdeklődőket. A bőnyi Kovács Ferencné, és Csernák Ingrid is kifejezetten ezért jött ki a repülőnapra. Ingrid ugyan még soha nem repült, mégsem félt sem a felszálláskor, sem a leszálláskor, a pár perces repüléssel viszont egy életre szóló élményt szerzett. A repülés esetében óhatatlanul felmerül a biztonság kérdése, különösen most, hogy csütörtökön Pécs közelében lezuhant egy kisrepülő. Vécsei Mihály szerint, ha betartjuk a szabályokat, nem lehet gond, de ahogyan fogalmazott: a repülést soha nem szabad letegezni. Mivel a programok ma is folytatódnak, aki most dönt úgy, hogy megnézné a repülőket, annak irány a szombathelyi reptér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában