Szent Ágota társaságában talicskáznak

2018.06.24. 14:00

Minden követ megmozgattak az óvodások megfelelő elhelyezéséért Perenyében

Harminckét év után újra élet tölti meg a plébániát Perenyében: ideköltöztek az ovisok, amíg felújítják az óvoda épületét. Szent Ágota szobra a falból most nem üres udvarra, hanem talicskázó, csúszdázó, mászókázó gyerekekre néz.

Merklin Tímea

Gombos T. Bálint atya Gencsapátiból látja el a perenyei plébánosi feladatokat, ő ajánlotta fel az épületet az ovisoknak Fotók: Unger Tamás / Vas Népe

A perenyei önkormányzat pályázati pénzt nyert az 1976 óta fennálló, vagyis 52 éves óvoda felújítására, a polgármester asszony, Imre Viktória kereste a megoldást, hova lehetne elhelyezni a 22-25 gyereket a munkálatok idejére. A gyerekeket más településre utaztatni nem akarták, a kultúrház pedig erre nem volt alkalmas. – Az önkormányzat és az egyházközség jó kapcsolatban van, ezért felajánlottam a plébánia épületét, amely üresen állt 1986-tól, mióta meghalt a helyben lakó plébános. Korábban táboroztatásra is használták, de már mindenképpen meg-érett arra, hogy megújuljon – tudjuk meg Gombos T. Bálint atyától, aki a szomszédos Gencsapátiból látja el a perenyei plébánosi feladatokat is.

- Ahhoz, hogy a gyerekek beköltözhessenek, szükség volt a plébánia felújítására, nyílászárócserére, fűtés- és villamossági korszerűsítésre, érintésvédelmi felújításra, kis mosdók, kis vécék felszerelésére.

A plébánia tanácsadó testülete támogatta a javaslatomat, dr. Székely János megyéspüspök jóváhagyta a tervet. Két okból ajánlottam fel a plébániát óvodai célokra: egyrészt, hogy segítséget nyújtsak, másrészt az épület amúgy is felújításra szorult. Jeleztem ezt a helyzetet Ágh Péter országgyűlési képviselő úrnak, aki segített abban, hogy beszélni tudjak Soltész Miklós államtitkár úrral 2017 végén. Ennek eredményeként nyolcmillió forintos állami támogatást kaptunk a plébánia felújítására.

Gombos T. Bálint atya Gencsapátiból látja el a perenyei plébánosi feladatokat, ő ajánlotta fel az épületet az ovisoknak Fotók: Unger Tamás / Vas Népe

Az óvoda június elején költözött a plébániára, körülbelül október végén lesz kész a saját épületük, akkor mehetnek vissza.

Jó helyük van, sőt egyedi megoldással külön hálószobát is alakítottak ki itt a kicsik számára, egy lehúzott redőnyű szobában (ami korábban iroda volt) egymás felett sorakoznak az ágyacskák, szellősen, levegősen, be sem kell ágyazni.

A gyerekek nagyon szeretik, itt jobban lehet pihenni, mint a közösségi térben, amiben napközben vannak.

Ha az óvodások elmennek, a helyi imaközösségek veszik birtokba a plébániát, rendszeresen idejárhatnak, mint régen, és megint lehet majd táboroztatni itt, immár korszerűsített, szép, rendezett körülmények között.

Otthonos, barátságos környezetet teremtettek a picik számára az egykori plébánián

Bóka Izabella óvodavezető elmondja, hogy a szülők, az önkormányzati és egyházközségi képviselők mind segítettek az óvoda, az eszközeik költöztetésében, ha bármire szükségük van, a falugazda most is azonnal segít.

Új szabályok

- Nagyon jól vagyunk, azzal együtt, hogy az új hely adottságai miatt új szabályokat is bevezettünk. A gyerekek élvezik, szépen alkalmazkodnak – halljuk az óvónőtől.

- Tavasszal többször jártunk erre a plébánia felújítása közben, kukucskáltunk a gyerekekkel, hol tart az építkezés, mi kell még, mikor fejezik be. A gyerekek izgalommal várták a beköltözést. Az udvari játékaikat is elhoztuk az óvodából, minden itt van: mászókák, ugráló, a szülők ásták be itt a hintát, jönni fog a homokozó is. Minden problémára van megoldás, csak egy szavunkba kerül.

Gombos T. Bálint atya ottjártunkkor egy rakás dobozos társasjátékot is hozott a gyerekeknek ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában