Rekordkísérlet lesz az ételmustra

2018.06.19. 19:33

Nádasdy Történelmi Fesztivál: Időkapszulával üzennek a jövőbe a sárváriak

Időkapszulával üzen a város a jövőnek, az ország legnagyobb középkori lakomáját tartják, az élőbábos sakkbemutató figuráit a Nemzet Sportolója, Portisch Lajos irányítja majd.

Pajor András

A Nádasdy-emlékérmet Németh Szabolcs adta át Szalai Leventének

Emellett a megszokott várostromok, ételmustra, borbazár, két zenei színpad és számos családi program is lesz a július 13. és 15. között rendezendő tizedik Nádasdy Történelmi Fesztiválon – hallottuk a keddi sajtótájékoztatón.

A Nádasdy-emlékérmet Németh Szabolcs adta át Szalai Leventének

Az egyik idei különlegesség a „Sárvár50 időkapszula” lesz.

Sárvár ötven éve kapta vissza újkori városi rangját, a szervező egyesület pedig tíz éve tartja a fesztivált. A jubileumok alkalmából egy időkapszulát küld a jövőbe a város: 2068-ba, az akkor centenáriumát ünneplő Sárvár lakosainak üzennek. Az időkapszula a fesztivál megnyitóján kerül a Hild park kövei alá. Az országos ételmustra ez alkalommal rekordkísérlet is lesz, a legnagyobb középkori lakomát tartják a rendezvényen. A több mint 250, korabeli kosztümös szereplőnek az ételmustra korábbi győztes csapatai főzik a tizenkétféle étket. A jubileumi fesztivál vasárnapi programjába került az élő sakk, amelyen részt vesz Portisch Lajos, nemzetközi sakknagymester, a Nemzet Sportolója, aki a világos bábokat megszemélyesítő sárvári bandériumot vezeti.

A Szent György-hegyi Kiss István pincéjéből került ki a fesztivál bora Fotók: Pajor András

A Nádasdy-emlékérmet – amelyet a Nádasdy Történelmi és Hagyományőrző Egyesület alapított hagyományőrző általános iskolás diákok számára – idén Szalai Levente, a sárvári Szent László Katolikus Iskola 8.a osztályos tanulója kapta. Kihirdették a fesztivál bora címre kiírt verseny eredményét: 2018-ban a X. Sárvári Történelmi Fesztivál Borának a zsűri a Szent György Pincészet 2011-es Syrah vörösborát választotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában