program

2018.06.14. 20:25

Nemzetiségi találkozó Kőszegfalva ünnepén

Az egyházmegye német, horvát és szlovén híveit invitálta a településre múlt szombaton dr. Székely János megyés püspök.

Vas Népe

Székely János megyés püspök szentmiséje a nemzetiségek találkozóján Fotó: Maurer Péter

Az egyházmegyei nemzetiségi találkozó egy napra esett Kőszegfalva alapításának ünnepével, a Kőszegfalvi Baráti Kör által szervezett falunappal. Az alkalomra sok száz hívő érkezett az egyházmegye különböző településeiről. Délelőtt koszorúzással kezdődött a program a temető előtti hősi emlékműnél – a hősökről és kitelepítettekről dr. Székely Já- nos és Révész József, a kőszegi városi múzeum igazgatója emlékezett. Az ezt követő szentmise kétnyelvű volt, de az énekeket a hívek három nyelven énekelték. A szentmise elején a megyés püspök horvát, német és szlovén nyelven is köszöntötte a híveket. Mint mondta, szeretné, ha hagyomány teremtődne és lehetőség lenne évről évre összegyűlni, mindig más településen úgy, hogy valamelyik nemzeti kisebbség ad helyet a találkozónak.

Székely János megyés püspök szentmiséje a nemzetiségek találkozóján
Fotó: Maurer Péter

– Az ember, aki történelmi és társas lény, csak a saját kultúráján és anyanyelvén keresztül tudja teljes módon megélni az emberségét. A nemzeti kultúrák megszüntetése, összekeverése nem a Teremtő akarata szerint való – hangsúlyozta. Homíliájában arról beszélt: különleges értékek erősödnek meg a kisebbségben élő közösségek lelkében. Még jobban kapaszkodnak a gyökereikbe, az identitásukba, értékes számukra az anyanyelvük, az őseik hite. A Szombathelyi Egyházmegyének nagy kincse, hogy vannak nemzeti kisebbségeink. A szentmisét követő ebéd után a csoportok műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában