az igazság nem teljes

2018.06.26. 14:00

Tisztázatlan körülmények között halt meg, élete példa lett

A nemrég boldoggá avatott Brenner Jánosról tartott előadást testvére, Brenner József, a Veszprémi Papi Szeminárium spirituálisa. Az igazság még mindig nem teljes.

Kozma Gábor

Brenner József előadása – Brenner Jánosról Fotó: Jámbori Tamás

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hely csoportja által szervezett előadás szónoka boldoggá avatott testvére halálának máig tisztázatlan körülményeiről beszélt. Hárman voltak testvérek, mindhárman római katolikus papok lettek, 1952-ben a győri szemináriumban egy évig mindhárman ott tanultak. Brenner János első fogadalmas cisztercita szerzetes volt, de a rendek feloszlatása miatt nem maradhatott a zirci apátságban. Rábakethelyen volt káplán, – 1957. december 15-én gyilkolták meg hivatása teljesítése közben. Abban az évben öt papot öltek meg hasonló módszerekkel. A történtek azért tisztázatlanok máig, mert tulajdonképpen azok nyomoztak, akik gyilkoltak. Csak 1989-ben vált lehetővé, hogy rekonstruálni lehessen a történteket – hangzott el. Brenner János plébánosa a gyilkosság napján egy környékbeli faluba ment gyóntatni, és úgy tervezte, hogy ott alszik egy családnál, a fiatal káplán pedig egyedül maradt.

Brenner József előadása – Brenner Jánosról Fotó: Jámbori Tamás

A történteket a rendelkezésre álló adatok alapján hosszú évtizedekkel később Kahler Frigyes jogtörténész rekonstruálta, de máig sok a bizonytalanság. Éjszaka egy fiatalember csalta el egy rokonához az utolsó kenetet feladatni a káplánt, akit ezután 32 késszúrással megöltek. Ezen az éjszakán a környékbeli rendőrök disznótoros vacsorán és az azt követő bálban voltak, így csak reggel kezdték el a nyomozást. Az biztos, hogy az elkövetők többen voltak, mert a holttestet egy kúthoz húzták, hogy elrejtsék benne. A családot a későbbi perekre nem hívták meg, de például Brenner Józsefet is többször kihallgatták, alig tudta eldönteni, hogy tanú vagy vádlott… – A rendőrök arra helyezték a hangsúlyt, hogy testvéremnek biztos nőügyei voltak, valaki féltékenységből végzett vele. Ilyen színvonalon nyomoztak: ha kellett, zsaroltak a beismerő vallomás érdekében. Egy halálos ítélet, majd felmentés született, aztán az a fiú lett a gyanúsított, aki a gyilkosság estéjén elcsalta Jánost a plébániáról. Hét évet ült börtönben, megzsarolták, így nem merte később sem elárulni a felbujtóit. Félt, hogy lelövik. Feltételezések vannak, de a valódi tettesek nevét nem ismerjük –fejtegette az előadó. A pap mártíruma azonban nem volt hiábavaló, május 1-jén boldoggá avatták. A három paptestvér közül már csak József él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában