értékes tárgyak

2018.06.13. 19:15

Újabb kincseket találtak a Romkert ásatásakor

Alig egy hete kezdődött a Romkert jellegzetes dombjának feltárása, máris előbukkantak értékes tárgyak – egyebek között egy olyan cserépdarab, amely igazi luxusedénynek számított a római korban.

SZMK

Csapláros Andrea az ásatáson Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Több tucatnyi régi római pénzt, különleges cserépdarabokat is találtak ezekben a napokban a Romkertben: köztük van egy különleges istenszobrocska maradványa is, ez most a restaurátorok kezében van – mondta el kérdésünkre az ásatást vezető Tárczy-Mladoniczky Réka, a Járdányi Paulovics István Romkert intézményvezetője.

A római korral foglalkozó régész hozzáette, hogy a dombon három árkot nyitottak meg, azaz három helyen végeztek eddig ásatásokat a szakértők a Romkertben. Ennek eredménye az a cserépdarabka is, amelynek ábrázolása nagyon érdekes – egyébként igazi luxuscikknek számított annak idején az ehhez tartozó edény. Az is kiderült, hogy a domb felső másfél métere Szily János püspök korában keletkezett: tele van emberi és állati csontmaradványokkal. Alatta azonban megmaradtak a késő római kori, Szent Márton korabeli rétegszintek – tette hozzá a régész.

Csapláros Andrea az ásatáson Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

A kincsek megtalálásáról értesítették a város polgármesterét, aki a helyszínre sietve Csapláros Andrea múzeumigazgatóval együtt megtekintette az eredményeket. Dr. Puskás Tivadar azt mondta, nagyon örül, hogy végre kiderülhet az évszázadokon keresztül érintetlen romkerti domb titka, ahonnan már eddig is számos lelet került elő. Az önkormányzat egyébként több mint 20 millió forintot szánt erre. A feltárás a tervek szerint egészen augusztus végéig tart a Romkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában