kijáró

2018.07.04. 20:51

A történelem bűvöletében Kismartonban

Július 1–6. között tart Kismartonban és a régióban az Esterházy Summer University (nyári egyetem). A programra az ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyen jól szerepelt középiskolás csapatok kaptak meghívást: egy héten át elmerülnek a régió kultúrtörténetében.

VN

A szervezők célja a táborral, hogy hosszú távon felneveljék a történelem és a múzeumok iránt érdeklődők újabb generációit, mondta Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány tudományos munkatársa: az egyhetes táborban a diákok a délelőttöket történelmi ismereteik bővítésével töltik: tematikus vezetéseken vesznek részt, majd a forrásfeldolgozás technikájával, a történész, kutató és a levéltáros szakma kihívásaival ismerkednek a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában és a bécsi Hofburgban.

A szakmai foglalkozásokat az ESTÖRI zsűritagjai, a Magyar Nemzeti Múzeum és magyarországi egyetemek oktatói tartják. A délutáni programok célja pedig az élményszerzés: szerveznek túrát a Lővérekben, lesz portya Sopronban, kaland a szentmargitbányai vidámparkban, és a bécsi állatkert lakóival is összeismerkednek a fiatalok.

A táborba a győztes békéscsabai soproni és a nagykanizsai gimnáziumok csapatai mellett nyertes pályázatával egy győri gimnázium csapata és különdíjasként a derecskei gimnázium, jutott be.

Az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny tizennégy döntős csapata az idén a Barokk ünnepek a 18. században – Vendégségben az Esterházyaknál témakörben mérte össze tudását.

Az országosan, általános iskolás diákoknak meghirdetett alkotói versengésen (ahogyan annak idején arról beszámoltunk) három szombathelyi alkotást is díjaztak még áprilisban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában